Rozhovor s náměstkem pro dopravu, který byl odvolán

30. 11. 2016

Život je ošidný. Dnes tu jsi, ale zítra už tomu tak nemusí být. Nejhorší variantou je smrt, lepší variantou je politická smrt. V tomto případě se naštěstí může jednat o dočasnou záležitost. Ale proč o tom píšeme? Začátkem listopadu byl odvolán náměstek primátora Jihlavy. Na tom by nebylo nic zvláštního, neboť politici přicházejí a odcházejí a jedná se víceméně jen o jejich politické obchody. Jenže v tomto případě stojí věnovat příběhu pozornost, nikoliv politickou, ale odbornou. S bývalým náměstkem totiž vyšel v listopadovém časopise Moderní obec článek na téma: "Vytvářejme města krátkých vzdáleností". Jaroslav Vymazal patřil k jedním z iniciátorů značky Město s dobrou adresou a věřil, že doprava je jedním z klíčových faktorů ovlivňujících kvalitu života ve městech a obcích. Věřil, že udržitelná doprava je i součástí tématu chytrých měst, tedy měst, která se snaží o prosazování přívětivých řešení i v oblasti dopravy.

O to je možná zajímavější si přečíst jeho rozhovor a ptát se, zda Jihlava s novým vedením bude kráčet v principech "Měst krátkých vzdáleností". Jednalo se o vizí jednoho muže, nebo se jednalo o rozhodnutí celé rady, či zastupitelstva Jihlavy, které nebude mít žádný vliv na odchod bývalého náměstka pro dopravu?

Značka Město s dobrou adresou nebude nikdy spojena s žádnou politickou stranou, nebude se mýchat do politických her, ale i tak pravdou zůstává, že v rozhovoru jsou popsány principy značky Města s dobrou adresou.

Otázka tedy zní. Jak se jednotliví politici (nikoliv politické strany) postaví k samotným principům a hodnotám samotné značky Město s dobrou adresou.

Ke stažení :

MO_1116_01.pdf (4.9 MB)
MO_1116_08.pdf (2.4 MB)
MO_1116_09.pdf (569 kB)
Aktuality