Kam jdou poplatky za parkování v českých městech?

29. 01. 2017

Průzkum na dané téma nebyl proveden, ale je vysoce pravděpodobné, že v českých městech, kde udržitelná mobilita nemá ještě tradici, tak poplatky za parkování nejsou zpět na podporu udržitelné mobility. Bylo by zajímavé sledovat, co by se stalo, kdyby tyto poplatky šly například do výstavby cyklostezek.

Každopádně inspirací ze zahraničí může být video: poplatky za parkování pomáhají financovat udržitelnou mobilitu, které bylo zveřejněno na stránkách www.eltis.org.

V rámci projektu PUSH&PULL byl v současnosti zveřejněn překlad videoklipu k tématice Mechanismus základního financování do 17 různých jazyků.

Koordinátor projektu Robert Pressl říká: "Videoklip vysvětluje danou metodu především zákonodárcům a politikům obecně. Hlavní myšlenkou projektu je využití příjmů z parkování ve prospěch udržitelné mobility."

Cílem projektu PUSH&PULL je pozvednout mobilitu ve všech městech Evropy pomocí managementu parkovacích míst a realizací opatření pro řízení mobility.

Příjmy, které generuje parkování díky kvalitnímu managementu parkovacích míst, lze využít na podporu jiných způsobů dopravy a přitáhnout uživatele k veřejné, pěší, cyklistické a jiné udržitelné dopravě.

Další informace o projektu a videoklip ke stažení viz push-pull-parking.eu(link is external).

Videoklip v angličtině najdete na Eltis Video section.

 

Link: http://push-pull-parking.eu/index.php?id=15

Zdroj: http://www.eltis.org/discover/news/video-using-parking-revenue-finance-sustainabile-mobility

Aktuality