S aktivní dopravou na váš oblíbený fotbalový zápas – příklad dobré praxe z Velké Británie

07. 03. 2017

Fotbalový klub Brighton&Hove Albion má v současnosti základnu na stadionu American Express Community Stadium, kterému se běžně říká "Amex". Klub spolu s místními úřady připravil dopravní plán, jehož cílem je přimět fanoušky, zaměstnance a další návštěvníky, aby ke stadionu jezdili spíš na kole nebo veřejnou dopravou, případně chodili pěšky, a omezili jízdy autem.

Ačkoliv prioritou klubu je udržitelná doprava, její značný podíl tvoří doprava veřejná, protože tento způsob dopravy je ve své podstatě multimodální, má totiž neoddělitelnou aktivní složku. Tato strategie přináší své plody: v sezóně 2015/16 počet osob, které k cestě na stadion využily multimodální dopravu (pěší či cyklistickou v kombinaci s hromadnou dopravou) představoval více než 50 % celkové návštěvnosti (cca 12 800 osob) na jeden zápas.

Klub podnikl některé kroky, aby umožnil svým fanouškům příjemnou a aktivní (!) cestu na stadion:

  • Počet parkovacích míst na oficiálním parkovišti stadionu a v okolí je limitovaný a představuje pouze 15 % z celkové návštěvnosti (naproti tomu u jiných stadionů v Británii je to až 80 %).
  • Klub vybudoval 172 krytých a bezpečných cyklostojanů a dalších 46 najdou návštěvníci na nově upravené ulici.
  • Na hlavní silnici, která vede z centra Brightonu na stadion, jsou vyznačené vyhrazené pruhy pro cyklisty.
  • K uzamykatelným stojanům navádějí cyklisty značky.
  • Jízdenka pro veřejnou dopravu je pro místní i přespolní fanoušky zdarma a je součástí vstupenky na konkrétní zápas.
  • Fotbaloví fanoušci mohou využít průvodce s informacemi pro každého, kdo se chce na stadion dostat pěšky nebo na kole. Kromě toho dostávají fanoušci i aktuální informace o dopravních možnostech prostřednictvím sociálních sítí přímo v den zápasu. Cestovního průvodce obdrží všichni návštěvníci zápasu mailem.

Vzhledem k tomu, že současná dopravní strategie dokázala úspěšně přimět fotbalové fanoušky, aby cestovali udržitelným způsobem, a pokud to jde, využili aktivní způsoby dopravy, cílem klubu je udržet aktuální stav a sloužit jako pozitivní příklad pro jiné stadiony kdekoliv na světě!

Zdroj: www.ecf.org

Autorka Elina BALTATZI

22. 2. 2017

Aktuality