Od září 2017 bude čtvrtina aut pro veřejnou správu na alternativní pohon

25. 03. 2017

Každé čtvrté z nově pořizovaných aut pro veřejnou správu by mělo jezdit na jiná paliva než  naftu nebo benzin. Nový návrh pravidel Ministerstva pro místní rozvoj, která by měla platit od 1. září 2017, má pomoci naplnit Národní akční plán čisté mobility. O novince informoval server iDnes.

Stav ovzduší v naší zemi nepatří mezi nejlepší. Ačkoliv se podařilo razantně snížit některé typy znečištění ovzduší, stále přetrvávají velké regionální rozdíly v kvalitě ovzduší. Emise oxidu siřičitého klesly o 93 %, ale koncentrace karcinogenního benzo(a)pyrenu a mikročástic polétavého prachu (PM10) zůstává vysoká a přestala klesat. Množství benzo(a)pyrenu a PM10 překračuje limity v místech, kde žije zhruba polovina, respektive čtvrtina obyvatel. Znečištěné ovzduší ohrožuje nejvíce chronicky nemocné nebo starší lidi. V průměru jenom na znečištění ovzduší částicemi PM10 umírá asi šest až osm tisíc lidí ročně. Evropská komise už zahájila s Českem řízení za překračování emisních limitů polétavého prachu a oxidu dusičitého.

Zatím největší nákup aut na alternativní paliva ze státních organizací provedla Česká pošta nákupem dodávek na zemní plyn, teď chce flotilu rozšířit o elektromobily.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/stat-bude-muset-kupovat-ekologicka-auta-f04-/ekonomika.aspx?c=A170324_122932_ekonomika_fih

 

Aktuality