Celosvětový atlas bikesharingu: 460 měst, 21 000 stanic

27. 04. 2017

Výzkumníci Universität Wien vyvinuli celosvětový atlas bikesharingu. Volně přístupné mapy znázorňují aktuální data z bikesharingových stanic i dlouhodobé vzorce mobility z více než 460 měst.

Od Vancouveru přes Rio de Janeiro, Istanbul až po Auckland sahá nově vyvinutý bikesharingový atlas. Trojice informatiků z vídeňské univerzity začala systematicky sbírat data z více než 460 měst a 21 000 stanic na celém světě. Atlas zobrazující obsazenost stanic je navíc aktualizován každých 15 minut.

Tým z výzkumné skupiny pro analýzu a vizualizaci dat na Universität Wien využil skutečnosti, že velká část údajů k městským cyklistickým projektům je uchována ve formě open dat. „Naším cílem je open data skutečně lidem zpřístupnit. Doposud jsou totiž skryta v komplexních tabulkách nebo databázích. My oproti tomu sázíme na interaktivní vizualizace, aby tato data byla viditelná a přehledná,“ vysvětlují informatici. Obrovské množství neustále přicházejících dat zpracovávají ve Vídni pomocí vlastních algoritmů a dalších nástrojů.

Pomocník pro městské plánování

Bikesharingový atlas je volně přístupný na www.bikesharingatlas.org a kromě pozorování aktuálních dat jej lze využít pro plánování cest: například nejrychlejší trasy z okraje města k volné stanici v centru města. Zdarma přístupný web navíc může sloužit i vědcům a urbanistům, vysvětlují vídeňští ajťáci. Díky uloženým anonymním datům lze totiž z atlasu vyčíst i vzorce mobility v jednotlivých městech za posledních 15 měsíců.

Grafika: Bike Sharing Atlas

(ml) Praha, 26. 4. 2017

Zdroj: Martin Landa, Zahraniční kancelář města Vídně

Karmelitská 25, 118 00 Praha 1

M +420 776 373 332

E landa@eurocommpr.cz

W www.eurocommpr.cz

 

O společnosti

Zastupitelstvo města Vídně pověřilo společnost Eurocomm-PR, podnik spadající pod Wien Holding, zahraniční komunikací vídeňské městské správy. Zahraniční kanceláře města Vídně vznikly kromě Prahy i v Bělehradě, Budapešti, Krakově, Lublani, Sarajevu, Sofii a Záhřebu.


Štítky: Cyklistická doprava (Dobrá praxe, tag27), Sdílení aut a jízdních kol (Dobrá praxe, tag33)

Aktuality