Celosvětový týden bezpečnosti silničního provozu – Bezpečnější Dublin

10. 06. 2017

V týdnu od 8. do 14. března pořádala města a obce na celém světě akce k Světovému týdnu bezpečnosti silničního provozu OSN.

Níže je uveden překlad autora Colm RYDER, který byl zveřejněn na https://ecf.com/news-and-events/news/global-road-safety-week-%E2%80%93-impact-safer-cycling-dublin.

V roce 2017 na silnicích v Irsku zemřelo už 54 osob, z toho 21 zranitelných účastníků provozu, a 6 z nich byli cyklisté. Přibližně třetina těchto nehod nějak souvisela s rychlostí.

V daném týdnu probíhal Celosvětový týden dopravní bezpečnosti, který v Irsku organizovala skupina Love 30 a který si získal podporu politických představitelů napříč celým politickým spektrem. Jejich ochota podpořit kampaň ‘Save Lives #SlowDown’ (Zachraň životy#Zpomal) byla vítaným gestem a my jen doufáme, že tato základní skupina poslanců a senátorů se bude rozšiřovat, až si i další politici uvědomí, jaké jsou potřeby měst a obcí a jak je pro děti a mládež důležité vyrůstat v bezpečném prostředí.

V průběhu celého týdne jsme žádali a vyzývali řidiče, aby přijali závazek a začali se chovat tak, aby zachránili životy#zpomalili. Společně s dopravní policií provádíme v tomto týdnu extra kontroly rychlosti v místech, odkud cyklisté hlásí výrazné překročení rychlostního limitu. Místní obyvatelé tuto iniciativu uvítali a dali najevo svou spokojenost s akcemi, díky nimž bude jejich okolí bezpečnější.

Do našich akcí jsme zapojili i školáky, především děti z několika škol v severním Dublinu, které podpořily naši snahu přimět řidiče k závazku a jezdit pomaleji.

Love 30 je koalice cyklistů, chodců, dětských a občanských skupin, která u nás v Irsku vede kampaně za snižování rychlostních limitů, a tím bezpečnější města a obce, kde budeme lépe žít, pracovat a hrát si. V této koalici jsou velmi aktivní členové Cyklistické kampaně Dublinu, kteří spolu s celou koalicí velmi uvítali pomoc dublinské dopravní policie, která mohla lépe informovat a varovat před důsledky jízdy nadměrnou rychlostí.

 

Město Dublin nedávno zavedlo limit 30 km/h na celém území města a kampaň v tomto týdnu zdůraznila potřebu upozorňovat řidiče stále znovu a znovu na nutnost chránit zranitelné účastníky provozu, především ty nejstarší a nejmladší osoby, tím, že dodržujeme stanovenou maximální rychlost.

Ceri Woolsgroveová z úřadu ECF pro strategii bezpečnosti silničního provozu říká: „Snižování rychlosti motorových vozidel je perfektní téma pro Celosvětový týden bezpečnosti silničního provozu. Překročení povolené rychlosti je jedním z hlavních, ne-li ten hlavní, faktorů dopravních nehod mezi motorovým vozidlem a cyklistou. ECF již dlouho usiluje o to, aby auta byla bezpečnější a aby bylo pro řidiče dodržování rychlosti snazší. Proto lobbuje za to, aby ISA byl standardním vybavením všech motorových vozidel, a také víme, že mnoho našich členů jako organizace Dublin Cycling Campaign nebo Ireland.ie se již několik let snaží snížit nejvyšší povolenou rychlost prostřednictvím kampaní ve prospěch zón 30 a zklidňujících opatření ve městě. To jsou tedy některé z příkladů toho, co Dublin se značným přispěním dalších zainteresovaných subjektů v této oblasti dělal a dělá. Moc Vás prosíme, podepište i Vy závazek na webu Týdne bezpečnosti silničního provozu a můžete se podělit i o to, jak jste Vy #zpomalili auta ve Vašem městě.

Hned teď můžete něco změnit, připojte se a podepište závazek, abyste zachránili životy#zpomalili!

 

Aktuality