Napajedla propojí s okolními obcemi síť tras

03. 04. 2020

Co si tak v létě vyrazit do emirátů? Bude to možné, i když hranice zůstanou zavřené. Podle odhadu sice obor cestovního ruchu čelí snad největšímu propadu ve svojí historii, lidé ale budou chtít dále cestovat a poznávat nová území. Dá se tak očekávat, že po odeznění koronavirové krize Češi začnou kvůli omezení cestování do zahraničí znovu objevovat Česko.

Víte, co jsou Napajedelské emiráty? S určitou nadsázkou tak místní označují spojení Napajedel a osmi okolních obcí. Během letošního roku by je měla propojit síť tras, které budou sloužit místním i turistům.

Projekt nazvaný Stezky napajedelských emirátů nabídne zhruba 70 kilometrů značených tras. Unikátní značení bude doplněno o rozcestníky a informační tabule s mapou stezek v každé obci. Stezky povedou po klidných komunikacích bez silniční dopravy, většinou po polních cestách a pěšinách. Projekt si klade za cíl oslovit jak místní obyvatele, tak turisty. Nové trasy budou určeny jak pro pěší, tak pro cyklisty, kteří mají rádi různé povrchy. Veškeré informace budou na webových stránkách projektu. Kromě informačních tabulí s mapou bude vytvořena tištěná mapa a mapová aplikace, která bude k dispozici zdarma.

 Vizualizace: Tomáš Zavadil

Trasy navazují na jednu z nejoblíbenějších cykloturistických destinací – cyklostezku podél Baťova kanálu, která je dlouhá více jak 80 km a vede z Kroměříže až do Hodonína. Bývalý plavební kanál dávno neslouží k dopravě lignitu z Ratíškovic do Otrokovic, ale především jako turistická vodní cesta nabízející spoustu možností plavby, vodní turistiky i cykloturistiky. Je vhodná jak pro rodiny s dětmi, turisty, cyklisty, in-line bruslaře, seniory i tělesně postižené, kteří ocení takřka absolutní rovinu a přehledný terén. Baťův kanál také vyvíjí aplikaci, která nabízí cyklookruhy, tedy okruhy pro silniční i horskou cyklistiku. První verze již byla spuštěna loni. Aplikace bude letos rozšířena o další data a tipy na výlety především v jižní části Baťova kanálu. Svazek obcí pro rozvoj Baťova kanálu připravuje také nové trasování na území Jihomoravského kraje a vyznačení 27 km cyklotrasy vedoucí převážně po přírodních površích.

 

Více na serveru iDnes.cz a webu města Napajedla.

Město Napajedla je členem Partnerství pro městskou mobilitu. Více na: https://www.dobramesta.cz/seznam-clenu/48/napajedla

Foto: Martin Gabryš

Napajedla propojí s okolními obcemi síť tras
Modul: Novinky