Města a obce mohou opět zprovoznit svoji regulaci parkování

28. 04. 2020

Česká parkovací asociace vyzvala dne 27. 4. 2020 Vládu ČR, aby v rámci postupného rozvolňování nezbytných omezení nouzového stavu umožnila obcím a městům zprovoznit místní regulace parkování (zón placeného stání apod.). Výzva vznikla na základě podnětů mnohých českých měst a obcí.

Níže máte k dispozici jak původní usnesení č. 325, kterým vláda ČR plošně omezila regulaci parkování v Česku, i nové opatření č. 483, kterým vláda ČR opět předala odpovědnost za parkovací politiku zpět do rukou jednotlivým městům a obcím.

Citujeme dále z prohlášení ČPA: 

„Jsme si velmi dobře vědomi toho, že z počátku bylo parkování zdarma pro občany vhodným nástrojem veřejné sféry, jak omezit fyzické kontakty např. ve veřejné dopravě. Po několika týdnech tohoto stavu však vnímáme my i jednotlivé obce, že tlak na dříve regulovaná parkovací stání v např. centrech měst se enormně zvyšuje, parkovací místa přestávají být volná nejen pro místní obyvatele, ale i pro případné další parkující (např. zaměstnance místních firem) a rovněž i pro složky IZS.

Jsme přesvědčeni, že další nucené pozastavení regulace parkování (zón placeného stání) by mohlo mít dopad na zhoršení dynamické automobilové dopravy, zhoršení prostupnosti města pro bezpečnostní následky i a tedy i na všeobecnou bezpečnost obyvatel. Navrhujeme proto, aby se odpovědnost za regulování parkování chopily jednotlivé obce, tak jak tomu bylo v předkrizovém období.“

Celé usnesení Rady České parkovací asociace najdete ke stažení pod článkem. 

Města a obce mohou opět zprovoznit svoji regulaci parkování
Modul: Novinky