Jana Trávníčková: Chci pomáhat lidem odbourávat strach z dopravy

11. 07. 2020

Jana Trávníčková, cyklo-influencerka a autorka projektu Holky na kole, má zajímavý příběh. Před pěti lety založila skupinu, jejíž cílem je pomoci překonávat překážky pro denní dojíždění na kole.

Projekt „Holky na kole“ pomáhá ženám jezdit na kole ve městě. Je receptem na to, jak se v silničním provozu pohybovat na obyčejném bicyklu. Jak lze kolo využívat, jako svůj oblíbený dopravní prostředek, třeba na cestu do práce nebo do školy, a těšit se na ni každý den. Vyjet jen tak, bez nutnosti speciálního oblečení a zahodit veškerá klišé. Cítit se, díky jízdě na kole, více součástí místa, kde žijeme. Odbourat předsudky a strach. Poznat svobodu a rychlost vlastního pohybu. Dodat kuráž ostatním, které do toho ještě nešláply.

„Přála bych si, aby vznikla silná komunita holek-cyklistek, která se bude pravidelně scházet nejen za účelem společných vyjížděk, ale bude si předávat rady a vychytávky “jak na to” a sdílet své prožitky spojené s jízdou na kole. Možná, tak díky kolům, vzniknou i nová přátelství, která by jinak nenastala,” říká Jana Trávníčková.

Oficiální název projektu je nyní „Holky na kole“. Projekt vzniknul před 5 lety a původně zněl Holky na kole v Praze. „Ale momentálně chci, aby bylo zřejmé, že je určený pro všechny ženy, které se zajímají o cyklistiku. Dokončila jsem nový web holkynakole.cz, na kterém budou i nadále vycházet moje články o cyklistice pro ženy a online magazín “Bike Stories”, rozhovory s holkama, které už mají na kole něco naježděno, jak ve městě, tak i "cykloturisticky" nebo i závodně,“ vysvětluje autorka a doplňuje: 

„V době koronavirové krize, a s větší poptávkou po jízdě na kole ve městě, jsem začala nabízet sólo vyjížďky pro holky, ale i kluky, kteří nechtějí jezdit v MHD. Rozhodla jsem se touto cestou pomáhat lidem odbourávat strach z aut a dopravy.“

 

Foto: Pepa Dvořáček / Pure stuff studio

Jana Trávníčková: Chci pomáhat lidem odbourávat strach z dopravy
Modul: Novinky