Hledáme zájemce o účast v projektu zaměřeném na poptávkovou dopravu

06. 08. 2020

Téma poptávkové dopravy (doprava na zavolání) se objevuje především v souvislosti s venkovskými, řídce obydlenými oblastmi. Jak ukazuje přiložená prezentace Ivo Novotného z pražské organizace ROPID, může taková doprava fungovat velmi dobře i ve větších městech a sloužit například hendikepovaným osobám se zhoršenou mobilitou nebo seniorům .

Co je poptávková doprava

Poptávková doprava je souhrnné označení pro formy osobní dopravy (zejména silniční), které kombinují principy hromadné linkové dopravy a klasické taxislužby, avšak přímo nespadají ani do jednoho z těchto systémů. 

Podstatou poptávkové dopravy je, že vozidlo jede podle požadavků cestujících, čímž se optimalizuje trasa, avšak jejich požadavky jsou usměrňovány na určité zastávky a časy. Typickým znakem poptávkové dopravy je odlišení nabízeného počtu nebo tras spojů od realizovaného počtu nebo tras spojů. Buď je uskutečnění nabízeného spoje podmíněno zájmem cestujících, nebo je momentální potřebě cestujících přizpůsobená trasa a zastavování vozidla. 

Podstatou poptávkové dopravy je, že vozidlo jede podle požadavků cestujících, čímž se optimalizuje trasa, avšak jejich požadavky jsou usměrňovány na určité zastávky a časy, čímž se zajišťuje shromadnění. Typickým znakem poptávkové dopravy je odlišení nabízeného počtu nebo tras spojů od realizovaného počtu nebo tras spojů. Buď je uskutečnění nabízeného spoje podmíněno zájmem cestujících, nebo je momentální potřebě cestujících přizpůsobená trasa a zastavování vozidla. 

V Praze je od 1. března 2009 v rámci Pražské integrované dopravy provozována čistě poptávková doprava zdravotně handicapovaných osob mikrobusy dopravce Societa o. p. s.

Hledáme partnery se zájmem o poptávkovou dopravu

Organizátoři evropského projektu SMACKER hledají v České republice partnery, kteří by byli ochotni se zapojit do tzv. Enlarged transfer programme a začít pracovat na zavádění nových služeb DRT (z anglického Demand Responsive Transport, poptávková doprava či spoje na zavolání).

Kdo se může připojit?

Organizace v oblasti poptávky po vývoji dopravních řešení: obce, města, kraje, poskytovatelé služeb hromadné dopravy (soukromé i veřejné), organizátoři dopravy. Česká republika a Slovensko patří mezi regiony podporované v této oblasti. 

Podmínkou je, aby vybraný partner měl zájem pracovat na některé z těchto aktivit:

  • Zpracování studie, která by posoudila potřebu zavedení nové služby DRT,
  • zpracování studie týkající se zavedení nové služby DRT,
  • zlepšení či rozšíření stávajících služeb DRT.

  
Přínosy pro ETP partnery:

  • pokrytí cestovních výdajů v souvislosti se setkáním v Mariboru (listopad 2020) a Vídni ( únor 2022)
  • bezplatný odborný webinář o vývoji řešení pro DRT
  • setkání s dalšími samosprávami, univerzitami a výzkumnými instituty v Mariboru a Vídni, které pracují na vývoji efektivních DRT řešení
  • bezplatný přístup ke všem edukačním/odborným materiálům, které byly zpracovány v rámci projektu SMACKER

  

Některé uvedené aktivity se mohou uskutečnit ve spolupráci s externími odborníky placenými z fondu SMACKER.
Další informace jsou v příloze, případně můžeme probrat telefonicky.

 
V případě zájmu je zapotřebí se přihlásit do 8. září 2020

na tomto odkaze: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/smackeretpprogramme2020

  

Detaily jsou popsané v přiložených souborech (v angličtině).

Hledáme zájemce o účast v projektu zaměřeném na poptávkovou dopravu
Modul: Novinky