Obec Červená Voda hledá příběh CityChangers

17. 09. 2020

Tvůrci veřejného prostoru nejsou a nemohou být jen odborníci, ale také děti, babičky a dědečkové, maminky s kočárky...

Také toto je poselství iniciativy CityChangers, kterou představil spolek Partnerství pro městskou mobilitu na začátku Evropského týdne mobility. Cílem iniciativy je propojit města a občanské iniciativy a otevřít otázky typu: V jakém městě chceme žít? Co je budoucností našich měst v kontextu globalizace, klimatických změn apod.?

Jak se hledá takový příběh CityChangers? Někdy stačí přijet na školu, hovořit se školáky, položit jim pár náhodných, bezprostředních otázek a příběh se sám najde.

Příběh jsme skutečně našli. Ale chybí už jen maličkost. Obec Červená Voda si ho musí vzít za své. Samozřejmě si ho může upravit dle svých představ, ale spojení obec – škola – starosta – úředník – učitelka – žák musí fungovat.

A o jaký příběh se jedná?

Obec Červená Voda v Pardubickém kraji má bezmála tři tisíce obyvatel. Rozhovor ale vedlo zhruba 40 školáků, kteří bydlí jak v Červené Vodě, tak v blízkých osadách jako jsou Šanov, Bílá Voda, Moravský Karlov, Mlýnický Dvůr, Mlýnice, Dolní Orlice a Horní Orlice. Je to tedy jejich příběh. 

Dobrá zpráva na začátek. Děti mají rádi pohyb. Klidně jsou odpoledne venku 2 – 4 hodiny. Nemají problém chodit pěšky, jezdit na koloběžce a na kole. Na důkaz toho dokonce děti vyzvali jednatele spolku Jardu Martinka si zaběhat na jejich stadiónu a přislíbili, že předsedovi Senátu ČR Miloši Vystrčilovi doporučí běžecký okruh v okolí obce. Vědí totiž, že si postěžoval, že jen málo kdo je schopen mu nabídnout dobré tipy na běhání.

Celá obec ale má jeden problém,tedy i jeho obyvatelé včetně školáků. Napříč obcí prochází silnice I/11 a v celé obcí je nějak velký provoz aut a to i tam, kde by neměl být. Takže děti se sice učí v dopravní výchově dopravní značky, učí se nosit přilbu, učí se mít kolo v pořádku, ale stejně je rodiče nepustí na kolo, protože se o ně bojí.

Jak z toho ven? Společně jsme vytvořili příběh Bezpečná Červená Voda pro naše děti. Program má tři splnitelné body:

  • Vybudovat cyklostezku podél železnice (na tom se pracuje a do 4 let by mohla být)
  • Udělat studii na zklidnění obce (myšleno dopravně)
  • Být rebelskou obcí a prosadit si svou Cyklistickou ulici. Jak jsme se bavili s dětmi. Je to snad spravedlivé? Tyto silnice budou pro auta, ty zase budou pro nás. Jako příklad bylo uvedena místní komunikace Červená Voda – Mlýnický Dvůr, odkud mimo jiné jeden žák jezdí na kole do školy.

Zatím se jedná o nahození příběhu, ale v říjnu by se mělo konat veřejné i školní fórum, tak by se zde příběh mohl dotvořit. Partnerství pro městskou mobilitu je připraveno stát se mediátorem veřejné diskuse. Vždyť právě takové příběhy by měly tvořit základ Koncepce městské a aktivní mobility. 

Obec Červená Voda hledá příběh CityChangers
Modul: Novinky