Ohlédnutí za Letní školou Udržitelná mobilita - Made in Pardubice

25. 09. 2020

Zástupci 12 měst se sjeli do Pardubic, aby ve dnech 2. – 3. 9. 2020 na Letní škole „Udržitelná doprava – Made in Pardubice“ společně diskutovali o problémech, které je trápí při plánování a realizaci udržitelné městské mobility. Pořadatelem byla Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice ve spolupráci s Fakultou dopravní ČVUT, Vysokou školou ekonomickou a se spolkem Partnerství pro městskou mobilitu.

Obecně největší „bolestí“ měst nejsou ani tak technické záležitosti, jako je zpracování dopravních průzkumů, dopravního modelu, návrh opatření apod, ale témata jako jsou participace, koordinace, komunikace, marketing. Manuály pro tyto oblasti sice existují, ale zdá se, že v prostředí dopravy a mobility selhávají. Proč? Je z toho cesta ven? Proč implementace pokulhává?

Po dvoudenním maratonu přednášek, exkurzí a pracovních workshopů pracovní tým dospěl k následujícím doporučením:

  1. Silný tým tvoříme na začátku procesu plánování, v čele s koordinátorem mobility.
  2. Naším impulsem pro zpracování jakéhokoliv dopravního plánu je potřeba změnit něco, co nefunguje, a nikoliv splnit podmínky pro čerpání dotací.
  3. Stále dokola si připomínejme základní principy dopravního plánování.
  4. Víme, že hlavním moderátorem diskuse má být vedení města, které vede své obyvatele k zodpovědnosti, k udržitelnosti. Implementace potřebuje patrony silné osobnosti, které zajistí uvedení plánu do praxe. Pokud nejsou, tak kdo uvěří vizím?
  5. Naučme se slovník zakázaných slov. Společenská a marketingová komunikace má jiná pravidla než ta odborná.
  6. Využijme stávající iniciativu CityChangers, která je platformou aktivních lidí v místních komunitách - http://citychangers.eu/.
  7. Zkusme vidět pozitivní věci tam, kde jiní vidí problémy. A nebojme se také pochválit za věci, které se nám podařily.

Podrobnosti k jednotlivým bodům a přednášky jsou dostupné na tomto odkaze: https://www.akademiemobility.cz/akce/106

Spolek Partnerství pro městskou pro městskou mobilitu, z. s. spolurealizoval tento vzdělávací program jako součást projektu Danube Cycle Plans (Policies, plans and promotion for more people cycling in the Danube region), který je podpořen z programu Interreg Danube Transnational Programme - http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danube-cycle-plans. Cílem spolku bylo spolupodílet se na vzdělávání měst a představit inicitiativu CityChangers.

Ohlédnutí za Letní školou Udržitelná mobilita - Made in Pardubice
Modul: Novinky