Český Brod a jeho multimodalita

24. 11. 2020

Český Brod se posouvá z hlediska multimodality poměrně úspěšně. U nádraží má 3 záchytná parkoviště P+R a plánuje další. Do toho má i nové zařízení pro jízdní kola B+R v podobě cyklostojanů a cykloboxů. Oceňuje se i rozčlenění parkovacích míst - malá parkovací stání pro motorky, speciální parkovací místa pro osoby s kočárkem atd. Český Brod se v tomto ohledu stává vzorem pro celý Středočeský kraj, jak by prostředí přestupního uzlu v rámci nádraží mohlo vypadat.

Ale aby byl článek spravedlivý, tak je potřeba dodat, že podobných příkladů je v kraji více, jen k nim redaktor článku nemá bližší informace a hlavně fotky. I tak víme, že dobrým příkladem mohou být stejně dobře i Řevnice, Říčany, Beroun, Lysá nad Labem, Čelákovice či Kolín včetně míst s dobíjením pro elektromobily.

Jednu věc mají ale opatření ve městech společné. Zatím většinu vybudovalo město (ve spolupráci s ČD, SŽDC, ROP ad.). Kraj byl doposud v těchto věcech hodně pasivní, i když by měl naopak městům pomáhat. Právě v tom je možno vidět prostor pro další rozvoj a podporu ze strany kraje.

Vše se dá ukázat na příkladu Českého Brodu:

  • Český Brod je v prostoru "před" nádražím zralý na cyklověž, V Cyklokoncepci má kraj cíl zařízení B+R finančně podporovat (v minulosti kraj i dával 0,5 mil. Kč příspěvek 2 městům, čímž se vhodně doplnily dotace EU na tyto stavby);
  • Český Brod plánuje stavbu dalšího P+R parkoviště (protože ty současné s kapacitou 250 míst už nestačí), a to i dle zásobníku ITI ve formě parkovacího domu. Zde by byla opět možnost projekt města finančně podpořit, protože pro města jsou všeobecně tyto stavby moc drahé a nově budou dotace z IROP/ITI nižší (z 90% to klesne na cca 65%);
  • Do Českého Brodu je dle Cyklokoncepce z roku 2017 navržená radiálně vedená regionální páteřní cyklotrasa z Prahy až do Nymburka. Teď už jen se zaměřit na problémová místa na navržené trase.

Ale i  Český Brod má své „cyklistické problémy“. Patří k nim mj. bezpečné překonání významné bariéry - silnice I/12, a prstencovité propojení cyklostezkami podél krajských komunikací do nejbližších obcí. Každý, kdo v Českém Brodě bydlí a má malé děti, tak ví, že vézt kluka na kole do školky, je prakticky nemožné. Jednak podmínky pro cyklistiku ve městě nejsou ideální, ale také se může stát, že na křižovatce nedá cyklistům přednost řidič auta, protože na cyklisty není zvyklí. Výsledek je klasické "mama-taxi" před školkami v podobě velkého počtu aut - bohužel. Rodiče se prostě o své děti bojí. Ale kdy jindy se mají děti získat vztah ke kolu, než právě v dětství?

Foto: archív Středočeského kraje

Český Brod a jeho multimodalita

Přečtěte si také

Středočeský kraj má ambiciózní cíle v dopravě. První kroky už schválil.

21. 11. 2020 | Nové vedení Středočeského kraje chce podporovat multimodální dopravu. Hovoří o tom mimo jiné programové prohlášení Rady kraje, které obsahuje také témata jako jsou cyklostezky či záchytná parkoviště u železničních stanic. Nový přístup k dopravě je na pořadu dne. Vždyť... číst dále
Středočeský kraj má ambiciózní cíle v dopravě. První kroky už schválil.

Stručné představení města Český Brod

Všechny novinky města Český Brod

Modul: Novinky