Zima? Vídeň hlásí o 20 % více cyklistů

15. 12. 2020

Cyklistický boom ve Vídni pokračuje. V listopadu rakouská metropole zaevidovala meziroční nárůst cyklistů o 20 procent, což z letošního listopadu dělá nejsilnější listopad od počátku měření. Kolo se podle organizace VCÖ, která se monitoringem cyklistické dopravy zabývá, stává čím dál více součástí každodenní mobility Vídeňanů. 

  

Stále více Vídeňanů používá kolo jako celoroční způsob dopravy, a to i v chladných měsících. „Ačkoliv došlo v souvislosti s druhou vlnou koronavirové pandemie celkově ke snížení mobility ve městě, posílila cyklistická doprava v meziročním srovnání o 20 procent“, komentuje současný vývoj cyklistické dopravy ve Vídni mluvčí organizace VCÖ Christian Gratzer. U devíti z celkem třinácti sčítacích stanovišť zaznamenala Vídeň v listopadu rekordní počty cyklistů. Nejvytíženější trasou byla ta u Dunajského kanálu, na které se vyskytovalo dvojnásobné množství cyklistů než v listopadu 2019. Na druhém místě se pak umístilo stanoviště Wienzeile, které zaznamenalo o 90 procent více cyklistů. Denně se zde pohybovalo v průměru 1 212 cyklistů, což je více než v červnu 2013 či červenci 2011. 

Důležitým faktorem motivujícím Vídeňany ke každodennímu využití cyklodopravy je i dostatečný veřejný prostor, který je cyklistice ve Vídni věnován. Nová vídeňská koalice navíc přislíbila další podporu cyklistické dopravě, a to formou ročního balíčku v hodnotě 20 mil. eur. Investice mají plynout do cyklistické infrastruktury, která má zlepšit síť cyklostezek ve městě a odstranit její nedostatky.  Jednosměrné cyklopruhy tak např. mají mít minimální šíři jednoho metru, přičemž jako kvalitní cyklopruhy jsou ve Vídni oznařovány pruhy o šíři 1,5 až 2 metry. U obousměrných pruhů platí minimální šíře 2 metry, doporučují se ovšem 3 metry. „Stále existuje ještě mnoho ulic, kde se zaparkovaným autům dostává více prostoru než cyklistům. Vídeň má, co se cyklistiky týče, ještě co dohánět. Dobrým indikátorem kvality cyklistické infrastruktury je počet rodin s dětmi, který ve městě jezdí na kole“, dodává ke kvalitě cyklistické infrastruktuře ve Vídni mluvčí organizace VCÖ Christian Gratzer.

Zima? Vídeň hlásí o 20 % více cyklistů
Modul: Novinky