Národní plán obnovy do konce února

21. 01. 2021

Národní plán obnovy chce ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) předložit vládě ke schválení na konci února. 

Národní plán obnovy bude podkladem pro to, aby Česká republika mohla získat zdroje z nového fondu Evropské unie na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí. Připraveno je 182 miliard korun. 

Před tím, než bude konečný materiál schvalovat vláda, bude o něm podle Havlíčka ještě jednat tripartita a také Národní ekonomická rada vlády. Podle podmínek Evropské komise by materiál měl být předložený nejpozději do konce dubna.

Národní plán obnovy si už dříve vysloužil kritiku ČSSD, stejně jako neziskových organizací

První verze svých návrhů na využití peněz už komisi předložilo 11 zemí včetně Německa nebo České republiky. Pracovní verze plánů obnovy po pandemii, které země Evropské unie zasílají Evropské komisi (EK) k posouzení, se ale příliš nezamlouvají ani v Bruselu. Jak nedávno řekl místopředseda unijní exekutivy Valdis Dombrovskis, dokumenty obsahují nedostatky, jež by státům komplikovaly plné čerpání peněz z mimořádného krizového fondu. Podle podmínek EK mají dokumenty splňovat řadu kritérií, mimo jiné směřovat více než třetinu peněz do ekologických projektů a jen o něco menší podíl do digitalizace.

Zdroj: ČTK - EURACTIV

Národní plán obnovy do konce února
Modul: Novinky