Maďarsko investovalo do plánování cyklostezek 11 mil. euro

14. 02. 2021

Zhruba 1400 km nových cyklostezek by mělo vzniknout v Maďarsku.  

Maďarská vláda vyhradila na plánování cyklostezek přes zemi 4 miliardy HUF (více než 11 milionů euro). Koordinace je přidělena vládnímu zmocněnci z iniciativy „Aktivní Maďarsko“, který je odpovědný za koordinaci. Každá z 19 žup v Maďarsku bude mít nárok na tj 560 tisíc euro, s výjimkou Pešťské (centrální) župy včetně hlavního města Budapešti, která obdrží dvojnásobek této částky. Když je plánování připraveno (a projekty jsou připraveny), mohlo by být rychlejší a efektivnější vynakládat potenciální zdroje na budování cyklistické infrastruktury.

 

Podle Bálinta Madarász-Losonczyho z maďarského Ministerstva pro inovace a technologie by síť  měla splňovat čtyři podmínky:

  • podporovat zejména meziměstské spoje;
  • vytvořit souvislou síť;
  • tratě by měly být významné jak pro každodenní dojíždění, tak pro turisty;
  • intenzita silničního provozu na daném úseku by měla být více než 2 000 osobních automobilů denně, pokud zde má vzniknout nová cyklostezka.

 

Miklós Berencsi (Centrum pro rozvoj aktivního turismu a ekoturistiky), zdůraznil, že cílem je vytvořit hustou a soudržnou síť v celé zemi, která slouží každodenním výletům, ale také podporuje cykloturistiku. Podle předběžného harmonogramu bude většina plánů cyklotras hotová do léta a ty nejsložitější budou hotové do konce roku 2021.

 

Zdroj: Aktiv Magyarorszag (v maďarštině)

Maďarsko investovalo do plánování cyklostezek 11 mil. euro
Modul: Novinky