Bezpečný odstup 1,5 m projedná Senát

01. 06. 2021

Téma bezpečného odstupu při předjíždění 1,5 m vyvolává emoce. Na jednu stranu vyšší bezpečnost lidí na jízdních kolech, na druhou stranu obava z postihů pro řidiče.

Senát rozhodne o dalším osudu novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, která prošla v polovině dubna Poslaneckou sněmovnou (Poslanci schválili bezpečný odstup při předjíždění cyklistů 1,5 metru). Rozhodující hlasování Senátu proběhne 9. nebo 10. 6. 2021.

„Vztahy mezi řidiči motorových vozidel a příznivci cyklistiky nebývají zrovna vřelé. Z hlediska řidiče představuje každý cyklista nevyzpytatelnou proměnnou, zatímco pro cyklistu je projíždějící vůz potenciálním nebezpečím. Předjíždění cyklistů má svá zákonná práva, k jejichž novelizaci se kladně vyjádřila Poslanecká sněmovna. Nově má zákon pevně stanovit odstup mezi předjíždějícím motorovým vozidlem a cyklistou,“ uvedl server AutoŽivě.cz v článku dne 30. 5. 2021. Nově představuje pravidla, která by měla začít platit v případě schválení novely zákona.

Legislativní novinku komentoval také spolek Auto-Mat, který se tématu v poslední době věnoval. „Těsné předjetí je jednou z mála nebezpečných situací, které cyklista nemá velkou šanci odvrátit. Z analýzy příčin srážek cyklistů a aut přitom vyplývá, že nevhodně zvolené předjíždění má na svědomí kolem 20 % nehod s těžkými následky. A dojde-li při takové srážce k těžkému zranění či usmrcení, je obětí v 98 % případů cyklista,“ píše se v článku Odstup 1,5 metru bude fungovat z 20. 4. 2021.

O podobné novele uvažují další země, jako například Slovensko. Minulý týden tu výzvu k bezpečnému předjíždění podpořila prezidentka Zuzana Čaputová. Stalo se tak v reakci na tragickou nehodu mladého slovenského reprezentanta v cyklistice.

 

Foto: depositphoto.com

článek byl připraven s podporou projektu SABRINA

Bezpečný odstup 1,5 m projedná Senát
Modul: Novinky