Plán udržitelné městské mobility Liberec

28. 08. 2021

Rada města Liberce se během svého úterního jednání seznámila s dokončením strategického dokumentu „Plán udržitelné městské mobility Liberec - Jablonec nad Nisou 2021 -2030". Jedná se o dokument, který analyzuje celkovou situaci všech modů dopravy – od veřejné, přes pěší, automobilovou, cyklodopravu až po dopravu v klidu (parkování) a navrhuje efektivní řešení dopravy v rámci celého území.

„Hlavní myšlenkou dokumentu, který je nezbytný pro koordinované a efektivní řešení udržitelné mobility v aglomeraci a pro získání dotací z ESIF v oblasti dopravy, je obecně zklidňování centra, uspořádání veřejného prostoru tak, aby byl prostupný a přehledný s ohledem na pěší, cyklodopravu, veřejnou hromadnou dopravu, zajištění dostatečně kapacitní sítě hlavních ulic pro plynulou, bezpečnou a nebariérovou automobilovou dopravu s odpovídající nabídkou parkování," popisuje náměstkyně Radka Loučková Kotasová.

Důležitou součástí výstupu je dynamický dopravní model, se kterým lze pracovat při plánování dopravy, modelování uzavírek, objížděk a průjezdu městem. Součástí návrhové části je také seznam navrhovaných projektů v různých variantách. Dokument je veřejně dostupný v elektronické podobě na webových stránkách projektu: https://www.liberec.cz/sump/

Modul: Novinky