Už jste se připojili k iniciativě CityChangers?

30. 01. 2022

Iniciativa CityChangers propojuje správné lidi, instituce, organizace a firmy navzájem. Jejím cílem je zlepšení situace v dopravě a jejím plánování. Připojit se může každý, kdo chce změnit něco ve svém okolí v oblasti dopravy a mobility. Takový člověk je považován za ambasadora, za kterým stojí realizované či plánované proměny v jeho okolí, anebo rozvíjí zajímavé aktivity.

Jejich příběhy budou zveřejněny na webové stránce https://www.citychangers.eu/.

Auto je skvělý vynález a doklad lidského umu. V dopravním mixu má a vždy bude mít své místo, které je však zapotřebí nově definovat. Problémem jsou jak emise konvenčních motorů, tak i neustále nabobtnávající automobilismus, a to zejména ve městech. Ta však nejsou nafukovací. Pouhá změna motorizace „kus za kus“, kdy by místo konvenčních automobilů ulicemi proudil stejný počet vozidel s alternativními pohony, tedy nestačí. Na dopravní kongesce i zábor veřejného prostoru příliš mnoha zaparkovanými auty by to nemělo vliv. Cestu vpřed představuje redukce počtu jízd (a ideálně i aut), a to při plném zachování práva všech na vlastnictví a využití automobilu. Řešení spočívá ve zkvalitňování městské veřejné dopravy včetně většího zapojení železnice, v prosazování aktivní dopravy a mikromobility i v daleko větším využívání sdílených aut (carsharing) a sdílených jízd (carpooling). Jak řešit problematiku dojíždění za prací z příměstských oblastí? Prostřednictvím atraktivnější veřejné příměstské dopravy, širokou a bezpečnou sítí cyklotras či cyklostezek a dalším budováním parkovišť P+R a B+R na okrajích měst s pohodlným přestupem na MHD.

Vše, co bylo popsané, by nemělo být pro nikoho překvapením. Vždyť právě na těchto myšlenkách je postavena certifikovaná metodika Ministerstva dopravy Plánu udržitelné městské dopravy, tzv. SUMP 2.0.

Iniciativa CityChangers se tak dá také přeložit jako popularizace myšlenek metodiky SUMP 2.0. mezi veřejností.

Iniciativa CityChangers vznikla mezi členy spolku Partnerství pro městskou mobilitu.

Platformu občanů tvoří především aktivní lidé v místních komunitách, ale také politici a úředníci, které spojuje zájem o téma šetrné a udržitelné mobility.

 

Už jste se připojili k iniciativě CityChangers?
Modul: Novinky