Mezinárodní cyklistický summit Radgipfel 2022: Rakousko chce více lidí na kolech

05. 04. 2022

Partnerství pro městskou mobilitu, z.s. mělo svého zástupce na 13. Rakouském cyklistickém summitu, který se konal ve Vídni ve dnech 3.–5. dubna 2022. Více než 500 účastníků z Rakouska a dalších zemí poskytlo informace a vyměnilo si nápady na odborné konferenci o cyklistice. Ing. Jitka Vrtalová, zástupkyně spolku Partnerství pro městskou mobilitu, vystoupila s příspěvkem věnovaným ambasadorům cyklistiky.

„Jsem rád, že v Rakousku jsou lidé jako vy, kteří se profesionálně, politicky nebo dobrovolně zabývají klimaticky šetrnou dopravou obecně a cyklistikou jako dopravním prostředkem konkrétně,“ přivítal hosty konference rakouský spolkový prezident Alexander Van der Bellen .

Na konferenci byly mimo jiné představeny dva evropské projekty Danube Cycle Plans a SABRINA, do nichž je spolek zapojený. Akce se zúčastnili zástupci Rakouska, Bulharska, Česka, Maďarska, Rumunska, Slovinska a Srbska, kteří jsou partnery těchto projektů. „Tato akce byla organizována nejen za účelem výměny zkušeností mezi zeměmi. Naším cílem je připravit Dunajskou cyklistickou strategii, která by je měla začlenit do společného plánu,“ vysvětlil Willy Raimund z rakouské Agentury pro životní prostředí (Umweltbundesamt Austria), který je vedoucím partnerem projektu Danube Cycle Plans. 1,5hodinový blok prezentací a diskuzí moderoval Andreas Friedwagner z Verracon, vídeňský odborník na mobilitu, který se podílel na vývoji Panevropského plánu na podporu cyklistické dopravy, jednoho z témat workshopu.

 

Foto: Jitka Vrtalová, Willy Raimund, Katarina Sladoljev, Vladimir Djumič

 

 

Mezinárodní cyklistický summit Radgipfel 2022: Rakousko chce více lidí na kolech
Modul: Novinky