Díky novým výzvám IROP se zlepší bezpečnost v dopravě

16. 11. 2022

Více než 633 mil. Kč z Evropského fondu pro regionální rozvoj je připraveno ve dvou právě vyhlášených výzvách Telematika pro veřejnou dopravu v Integrovaném regionálním operačním programu 2021-2027 (IROP), který je spravován Ministerstvem pro místní rozvoj. Finance půjdou na modernizaci dopravních systémů pro veřejnou dopravu a dalších aplikací, které pomůžou snazšímu, a především rychlejšímu odbavování cestujících.

„Výzvy podporují zavedení a modernizaci inteligentních dopravních systémů pro veřejnou dopravu, například řídících systémů pro dispečinky dopravců, informačních panelů nebo také zařízení k rychlejšímu odbavování cestujících,“ říká ředitel Řídícího orgánu IROP Rostislav Mazal.

Oprávnění žadatelé, obce i dopravci, kteří poskytují veřejné dopravní služby, mohou v rámci svých projektů pořizovat hardware, software a související služby, či realizovat stavební úpravy nezbytné k zavádění nových systémů. Podpořená telematika kromě jiného umožní optimalizovat využití kapacity dopravní infrastruktury, zvýší bezpečnost dopravy a zlepší přístupnost k veřejné dopravě nebo provázanost integrované dopravy.

Výzva č. 54 je určena pro projekty na území méně rozvinutých regionů a má stanovenou částku přes 363 mil. Kč z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Výzva č. 55 je určena pro projekty na území přechodových regionů a je pro ni připravena částka přes 270 mil. Kč z EFRR. V obou případech se jedná o průběžné výzvy, což pro žadatele znamená, že hodnocení projektu bude probíhat po podání žádosti o dotaci do Monitorovacího systému 2021+.

Informace k semináři pro žadatele a příjemce určenému pro vyhlášené výzvy je možné sledovat na webových stránkách IROP.

Kategorie regionů naleznete na webových stránkách IROP.

Zdroj: Tisková zpráva MMR

Díky novým výzvám IROP se zlepší bezpečnost v dopravě
Modul: Novinky