Česká republika je v „zelené“ části Evropy. ECF představila svoji poslední zprávu

08. 01. 2023

Česko bylo jednou prvních zemí, které měly svoji národní cyklostrategii (v roce 2004), naše země následovala tak Nizozemsko (1990), Spojené království (1996), nebo Německo (2002). V roce 2021 česká vláda schválila již třetí aktualizaci a zařadila se tak mezi 14 dalších evropských zemí s platným strategickým dokumentem. Zprávu o národních cyklostrategiích ve 44 státech představila Evropská cyklistická federace (ECF) těsně před koncem roku 2022. 
Naopak, většina evropských zemí dosud nikdy nevypracovala strategii pro cyklistickou dopravu nebo podobný politický dokument, natož aby jej realizovala. 

 

Spolek Partnerství pro městskou mobilitu, z.s. byl součástí evropského projektu Danube Cycle Plans, jehož cílem bylo mimo jiné připravit národní cyklostrategie v devíti evropských zemích. Koncepce městské a aktivní mobility 2021-2030, která navazuje na Dopravní politiku ČR, byla schválena v lednu 2021. Obcím nabízí řadu nástrojů, jak začlenit jízdní kolo do života svých obyvatel. 

Evropská cyklistická federace (ECF) zveřejnila 22. prosince 2022 zprávu „Stav národních cyklistických strategií“, která poskytuje ucelený přehled o stavu národních cyklistických strategií ve 44 evropských zemích.

 

Zdroj: Evropská cyklistická federace (www.ecf.com)

Česká republika je v „zelené“ části Evropy. ECF představila svoji poslední zprávu
Modul: Novinky