Cyklovize 2030: Bezpečnější cesty pro lidi na kolech. V lednu odstartoval nový projekt

16. 01. 2023

V letošním roce se chystá k realizaci projekt Cyklovize 2030 – bezpečnější cyklistická infrastruktura. Cílí na zvýšení bezpečnosti na českých cestách. Během následujících dvou let vznikne metodika pro zhodnocení bezpečnosti komunikací pro cyklisty, spolu s definicí konfliktních a potenciálně nebezpečných míst na páteřní síti tras. Výstupy postupně najdete na webu stavbycyklo.cz, včetně dat na mapovém portále.
„Chceme ucelenou a bezpečnou dopravní síť, chceme motivovat obce, aby odstraňovaly nehodové lokality, realizovaly nové cyklistické koridory, chceme inspirovat k přeznačení, nebo úplnému zrušení nevhodných cyklotras, které zavádí cyklisty na rušné silnice,“ říká národní cyklokoordinátor Jaroslav Martinek. Jak dále dodává, zástupci obcí a krajů dostanou k dispozici i nástroje pro prezentaci a práci s médii.

 

Na Cyklovizi 2030 se bude podílet řada organizací, které sdružuje Komise pro koordinaci rozvoje infrastruktury pro aktivní mobilitu zřízená Ministerstvem dopravy (SFDI, Sdružení místních samospráv ČR, Policie ČR, atd.) Spolek Partnerství pro městskou mobilitu, z.s., který je hlavním nositelem projektu, již spolupracuje se zástupci všech krajů České republiky. Projekt CykloVize 2030 - bezpečnější cyklistická infrastruktura je podporován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

 

Cyklovize 2030: Bezpečnější cesty pro lidi na kolech. V lednu odstartoval nový projekt
Modul: Novinky