S vlakem a kolem na výlet, České dráhy přepravují kola ve všech spojích a vypravují také speciální výletní cyklovlaky

19. 05. 2023

Jízdní kolo lze přepravit prakticky ve všech spojích Českých drah. Většina vlaků nabízí rozšířenou kapacitu pro přepravu jízdních kol a jsou označeny symbolem kola nebo kufru. Kola lze přepravovat také do zahraničí k populárním evropským cyklotrasám. Výletníci mají k dispozici 68 půjčoven jízdních kol ČD Bike, v mnoha z nich lze půjčit také elektrokolo nebo koloběžku.

 

Zdroj: České Dráhy

  

„Přeprava jízdních kol je naše nejrozšířenější služba ve vlacích, kterou každoročně využívají desetitisíce cestujících. Výletníky na kole přepravujeme na kratších trasách, pokud vyrazí na jednodenní výlet, i na větší vzdálenosti, pokud míří na dovolenou v sedle kola. Stovky cyklistů z Česka i ze zahraničí pak využívá přepravu jízdních kol našimi spoji podél evropských cyklistických magistrál, třeba okolo Labe nebo k Dunaji. Zahájili jsme i provoz půjčoven kol ČD Bike v 68 stanicích. Loni jejich služeb využilo více než 7 000 zákazníků,“ říká Jiří  Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu Českých drah.     

 

Stále nejoblíbenější a nejrozšířenější způsob přepravy jízdních kol je forma spoluzavazadla. V takovém případě si kolo nakládá a vykládá cestující sám. Kolo je po celou dobu cesty také pod dohledem cestujícího. Tento způsob přepravy je možný ve vlacích bez označení s kapacitou cca 2 až 3 kola, např. v malých motorových vozech řady 810, nebo ve vlacích označených symbolem. V těchto vlacích je kapacita pro více kol, minimálně kola dvě. V dálkových spojích je pak obvykle možná nebo povinná rezervace místa. V takovém případě je použit symbol nebo. Přeprava kola v takovém případě stojí 40 Kč do vzdálenosti 150 kilometrů a 60 Kč pro vzdálenost 151 a více kilometrů. Pro celodenní putování a opakované využití vlaku během dne lze koupit také celodenní síťový doklad pro kolo za 99 Kč. 

  

V 576 spojích funguje také služba úschova během přepravy. V těchto vlacích je přeprava kola zajištěna ve speciálním voze v uzamčeném služebním oddíle. Kapacita úschoven je obvykle až několik desítek jízdních kol. Při nakládce a vykládce kol asistuje vlakový doprovod Českých drah. Vlaky jsou v jízdním řádu označeny symboly , v případě možné nebo povinné rezervace pak nebo. Za přepravu kola v úschovně se platí stejně jako u spoluzavazadla a úschovné je zdarma. 

 

V některých oblastech lze využívat i zvýhodněné podmínky pro cestování s jízdním kolem v rámci integrovaných dopravních systémů a regionálních nabídek například v příhraničí. Jde kupříkladu o cestování s kolem na území Prahy nebo s jízdenkami EgroNet, EURO-NISA-TICKET a další.

 

Zdroj: České Dráhy

 

Vlakem k evropským cyklotrasám

  

České dráhy a jejich partneři vás dopraví s jízdním kolem také do zahraničí k mnoha atraktivním zahraničním cyklotrasám. Přímé vlaky z Česka směřují hned do několika míst na Dunajské nebo Labské cyklostezce. Snadno lze dosáhnout také cyklotrasu trasu Greenway Praha – Vídeň nebo Mnichov – Praha. Cílovou destinací pro cykloturisty tak mohou být např. Berlín a Hamburk, Krakov a Varšava, Žilina, Budapešť, Vídeň, Graz, Linec nebo Mnichov.

 

České dráhy odbavují jízdní kola přímými doklady do Německa, Rakouska, Maďarska, Nizozemska, Dánska, Lucemburska, Švýcarska, Polska, Slovenska, Chorvatska, Slovinska a Belgie. Dovozné bez ohledu na přepravní vzdálenost je 10 eur, na Slovensko pak 3 eura. U mezistátních dálkových vlaků je obvyklá povinná rezervace místa pro přepravu jízdního kola.

 

Sezónní cyklovlaky míří do atraktivních cyklorájů Čech a Moravy

 

„I v letošním roce vypravujeme speciální turistické cyklovlaky. Míří z velkých měst do vyhledávaných cyklistických regionů nebo podél atraktivních cyklostezek. Jedná se např. o vlaky ‚Cyklo Ohře‘ mezi Chebem a Karlovými Vary, ‚Cyklo Brdy‘ z Prahy do Příbrami, Březnice a Blatné, ‚Český ráj‘ z Prahy do Jičína a Turnova, ‚Expres Pálava – Podyjí‘ z Brna do Šatova a další. Jedinečný zážitek pro rodiny s dětmi nabízí ‚Cyklohráček‘, který jezdí z Prahy do Slaného a v létě zamíří i do dalších míst Středočeského kraje,“ připomíná Jiří Ješeta. Cyklohráček nabízí jak speciální vagóny pro přepravu jízdních kol, tak vagóny vybavené stolními hrami nebo vozy upravené jako dětské hřiště. Podmínky přepravy kol v těchto speciálních cykloturistických vlacích jsou stejné jako v běžných spojích.

 

Půjčte si kolo nebo koloběžku na nádraží 

 

Na 68 železničních stanicích Českých drah v různých koutech Čech, Moravy a Slezska si lze půjčit jízdní kolo. V řadě půjčoven jsou k dispozici také stále více populární elektrokola a koloběžky. Kola jsou kvalitně servisovaná a s kolem si lze vypůjčit také základní vybavení, především helmy. Využití cyklopůjčoven Českých drah má řadu výhod. Na cestu nemusíte převážet vlastní kolo. Kola lze ve většině případů vracet i v jiném místě, než jste si je půjčili a jejich přeprava na vybraných tratích v okolí půjčovny bývá bezplatná. Každoročně si kola v půjčovnách Českých drah půjčí tisíce zákazníků.

Podrobnosti k cestování s jízdním kolem lze vyhledat také na www.cd.cz/kolo

Podrobnosti k půjčovnám jízdních kol ČD Bike lze vyhledat také na www.cd.cz/cdbike.

Zdroj: Tisková zpráva Českých drah

S vlakem a kolem na výlet, České dráhy přepravují kola ve všech spojích a vypravují také speciální výletní cyklovlaky
Modul: Novinky