Benešov zavádí novou koncepci dopravy

27. 07. 2023

Na základě jednání mezi silničním správním úřadem, Policií České republiky a městem Benešov jako vlastníkem komunikací byla v souladu se strategií rozvoje města a udržitelné mobility navržena sada dopravních opatření, která situaci z hlediska bezpečnosti i z pohledu pravidel silničního provozu zlepší. Prvním krokem byla instalace zpomalovacích polštářů, navržená na základě opatření obecné povahy, podmínek Policie České republiky a příslušné technické normy společností QUO s. r. o., druhým bude na podzim tohoto roku zavedení jednosměrného provozu. Ten umožní rezidentům parkovat na obou stranách po směru jízdy a zajistí větší plynulost dopravy.

 

 

Na základě získané dotace z Evropského sociálního fondu (Operační program Zaměstnanost) nechalo město Benešov v roce 2021 vypracovat koncepční dokument Generel dopravy, který představuje plán udržitelné městské mobility. Tento koncepční dokument by měl být jedním ze základních kamenů plánování rozvoje města z hlediska koncepce dopravní sítě. Měl by nejméně pro jednu generaci obyvatel vytyčit směr, na jehož konci je cíl v podobě města blízkého lidem – kde se nebudeme bát pustit děti samotné do školy, kde nebude nutné jezdit na nákup a na úřad autem.

Součástí Generelu dopravy jsou i doporučení na vybraná opatření, která mají dopravu ve městě zklidnit a lze je realizovat v nejbližších letech. Mezi nimi je i bod „zjednosměrnění ulic ve vybraných lokalitách". K tomuto kroku brzy dojde i v rezidenční zóně na Červených Vrškách. „Primárním důvodem zmíněného opatření je nesourodé parkování místních obyvatel, kteří svá vozidla často umisťují tzv. „jedním kolem" na chodník. To komplikuje pěší dopravu, zejména pak rodičům s kočárky, kteří musejí vozidla obcházet, vstupovat do vozovky a riskovat tak střet s projíždějícím vozidlem," vysvětluje místostarosta Jakub Hostek. Parkování na ulicích při obousměrném provozu značně komplikuje dopravu a její plynulost. Zavedení jednosměrného provozu má proto dopravu zjednodušit a místním umožnit parkování po obou stranách ulice (ne nachodnících).

Předvojem pro zavedení jednosměrek byla v nedávné době instalace zpomalovacích polštářů, které mají za úkol zpomalit projíždějící vozidla tak, aby skutečně dodržovala předepsanou rychlost 30 km/hod a respektovala tak pravidla, která platí v obytné zóně (včetně přednosti zprava). „Bezpečnost je na prvním místě. Příliš mnoho projíždějících řidičů nerespektovalo omezení rychlosti a projíždělo obytnou zónu nebezpečnou rychlostí. Zavedení zpomalovacích polštářů je proto nutným opatřením, které vychází z nezodpovědného chování řidičů," vysvětluje velitel Městské policie Benešov Radek Stulík.

K zavedení jednosměrného provozu dojde na podzim tohoto roku v návaznosti na dokončení rekonstrukce Středočeským krajem vlastněné a spravované komunikace Červené Vršky (vedoucí od kruhové křižovatky pod nemocnicí až k obchodní zóně na severu města). Nutná uzavírka této trasy s sebou přinese zvýšení provozu právě v rezidenční zóně Červených Vršků, kudy povede objízdná trasa. Zpomalovací polštáře v té době pomohou zpomalit průjezd, a zvýší tak bezpečnost místních obyvatel.

 

Zdroj:Benesov-city.cz 

Autor: Mgr. Tereza Lípová

Benešov zavádí novou koncepci dopravy
Modul: Novinky