Kopřivnice se zapojí do Evropského týdne mobility

05. 09. 2023

Kopřivnická radnice ve spolupráci s dalšími partnery připravuje v rámci Týdne mobility řadu aktivit pro širokou veřejnost. Kopřivnice se již po jednadvacáté zapojuje do kampaně Evropský týden mobility a Evropský den bez aut, která probíhá v době od 16. do 22. září.

Už zítra, tj. v pátek 1. září startuje registrace říjnové výzvy zaměřené na motivaci lidí k častějšímu pohybu po vlastních nohou, a to 10 000 kroků.

V sobotu 2. září od 9 hodin proběhne ve Skautském centru Vanaivan cyklistický závod pro děti s názvem Drtík.

V pondělí 4. září vypukne v místních mateřských školách akce Do školičky pěšky, na koloběžce či na kole. „Tato akce se mezi dětmi těší velkému zájmu a bude probíhat po celý měsíc. Vloni, kdy se konala už počtvrté, se jí zúčastnilo 485 dětí z deseti mateřských školek ve městě i v Mniší," upřesnila Ivana Holubová, koordinátorka Zdravého města a místní Agendy 21.

Další z připravovaných akcí upozorňuje na přínosy bezmotorové dopravy pro jednotlivce, města i planetu. „Výzva Do práce na kole, která se prolíná Týdnem mobility, pozitivně ovlivňuje fyzickou i psychickou kondici účastníků. Tím se v posledních letech stává zajímavá i pro řadu zaměstnavatelů, kteří své zaměstnance podporují a startovné jim hradí. Na rozdíl od jarní výzvy je září určeno jednotlivcům a bude probíhat od 11. do 24. září, nicméně už nyní je možné se přihlásit," doplnila Ivana Holubová.

Do Týdne mobility jsou zařazeny i běžecké aktivity. Ve čtvrtek 14. září se uskuteční Minizátopek – štafetový závod mateřských škol, o den později budou závodit školáci, pro které je připravena Zátopkova pětka a desítka. V sobotu 16. 9. se uskuteční Běh dětí, Lidový běh a 21. ročník Běhu rodným krajem Emila Zátopka.

Týden udržitelné mobility zakončí ve čtvrtek 21. září výzva pro zaměstnance radnice Na úřad bez auta a o den později, tedy v pátek 22. září, na farmářském trhu budou moci zájemci navštívit stan udržitelné mobility města. Uvnitř najdou řadu zajímavých tematických informací, zmiňme třeba přehled souvisejících kampaní a akcí napříč rokem, mapu rozvoje sítě cyklotras a cyklostezek a další," uvedla koordinátorka Zdravého města a MA 21. V Týdnu mobility bude probíhat mezi obyvateli města dotazníkové šetření na téma zavedení městské hromadné dopravy. Město nechá ještě jednou prošetřit podnět vzešlý z Fóra Zdravého města. „Jednou z možností, jak se do ankety zapojit, bude návštěva informačního stanu na farmářském trhu," dodala Ivana Holubová.

Zdroj: Kopřivnické noviny, 5. 9. 2023

Kopřivnice se zapojí do Evropského týdne mobility

Přečtěte si také

Město Kopřivnice odsouhlasilo členství v Asociaci

19. 11. 2015 | Město Kopřivnice odsouhlasilo členství v Asociaci. Mladé a dynamické město, historicky spojené s výrobou slavné značky Tatra se nachází ve východní části Česka a spolu se sousedním malebným Štramberkem,... číst dále
Město Kopřivnice odsouhlasilo členství v Asociaci

Město Kopřivnice má novou cyklostrategii - „Kopřivnice na kolečkách“.

19. 11. 2015 | Zastupitelé města Kopřivnice na svém posledním zasedání konaném 25. září schválili tři nové koncepční materiály. Tím hlavním je aktualizovaný Strategický plán, podle... číst dále
 Město Kopřivnice  má novou cyklostrategii - „Kopřivnice na kolečkách“.

Stručné představení města Kopřivnice

Všechny novinky města Kopřivnice

Modul: Novinky