XXVII. světový silniční kongres se konal v Praze od 2. do 6. října 2023. V mnohém překvapil!

09. 10. 2023

XXVII. světový silniční kongres se konal v Praze od 2. do 6. října 2023. V jeho rámci proběhlo na padesát seminářů, velká výstava, řada technických exkurzí a další společenské akce. A náš spolek si tuto obrovskou událost nenechal ujít. Účastnili se jednotlivých programových dní, abychom nejenom nasáli informace z celého světa, ale hlavně proto, abychom je mohli předávat dál. Náš spolek pozornost zaměřil na témata mobility a cyklistické dopravy. Co nás zaujalo?

Atmosféra

Především na nás dýchla atmosféra. I infrastruktura může být prezentována jako infrastruktura pro lidi, ne pro auta. Čekali jsme především prezentaci dálnic, silnic, odolné infrastruktury, elektromobilů, či autonomních vozidel. Ano, to vše tam bylo, ale mnohé zahraniční expozice důraz dávaly spíše na infrastrukturu pro všechny, na zeleň, na cyklistiku apod., prostě oblasti, které česko-slovenskému pavilónu chyběly. Níže uvedená fotogalerie mluví za vše. Jistě nebude problém uhádnout, která fotka patří České republice.

Téma bezpečnosti a cyklistické dopravy na úvod! Kdo by to čekal?!

PIARC. hlavní pořadatel Světového silničního kongresu, vybral překvapivě na úvod dvě témata Bezpečnost silničního provozu a Cyklistika, ve kterých diskutoval i náš ministr dopravy Martin Kupka. To bylo zejména pro české účastníky velkým překvapením. Bylo zajímavé naslouchat, jaká opatření se obecně přijímají na podporu cyklistické dopravy a jak otevřeně se hovoří o udržitelném rozvoji. Za spolek se účastnil sekce Jaroslav Vymazal, který shrnul blok takto: „Pokud ještě v Česku někdo říká, že kolo je jen pro volnočasové aktivity, tak se hluboce mýlí, protože teď důkazů z celého světa o jeho rovnocennosti s ostatními dopravními módy je více než zřejmý! Kolo dělá města radostnejši, prujezdnejší, ekologičtější, přispívají k upevnění zdraví a dobré náladě lidí. V neposlední řadě, je velkým ekonomickým přínosem!“ V příloze je k dispozici shrnutí významu cyklistiky. Český překlad je k dispozici na tomto odkaze. Server Zdopravy.cz komentoval sekci zase takto: https://zdopravy.cz/cyklistika-je-budoucnost-dopravy-shodl-se-kongres-v-cesku-ji-dle-kupky-omezuje-pocasi-a-kopce-179136/. Cyklistika a cíle udržitelného rozvoje jsou dostupné na těchto odkazech: https://unric.org/en/cycling-for-the-global-goals/ a https://unric.org/en/sustainable-development-goals-cycling/

Účast na Technickém výboru 2.1 Mobilita v městských oblastech

Spolek je od roku 2020 členem Technického výboru 2.1 Mobilita v městských oblastech. Proto bylo logické, že jsme se 4. 10. 2023 účastnili i tohoto výboru. Na tomto zasedání byly představeny výsledky práce Technického výboru, včetně metodiky, která prezentuje nové trendy v této oblasti. Metodiku si můžete stáhnout zde.

Na samotném zasedání byly prezentovány průzkumu dat a analýzy dostupnosti. Hodně zaujal příspěvek #0287 Mnichovský rozsáhlý soubor dat z dronů obsahující trajektorie chodců, cyklistů, ručně vedených a automatizovaných vozidel. Asi 16ti drony sledovali chování lidí v různých dopravních situací v jedné ulici a výsledky aplikovali do řízení světelných křižovatek. Další zajímavý příspěvek byl #0037 - Lanová doprava jako účinná alternativa každodenní mobility, kterým představují 100% ekologickou variantu v MHD, navíc ekonomickou, neboť ze záboru pozemků potřebuje jen místo pro pilíře a stanice. Takové nadzemní metro. Poslední příspěvek PIARC byl #701- Jsou pokrokové systémy veřejné dopravy inkluzivní pro všechny osoby se zdravotním postižením v Africe? Kde hovořili o sběru dat a analýze potřeb osob se zdravotním postižením. V Mnichově, Grazu a některých městech Maďarska zase sledují počasí, dopravní zatížení a tím vyhodnocují emise, dopravní zácpy atd. Na základě těchto analýz nastavují světelné fáze křižovatek.

Spolek měl na konferenci dva příspěvky

5. 10. 2023 jsme prezentovali náš projekt Cyklovize 2030. Můžete si jen stáhnout zde.

6. 10. 2023 jsme prezentovali naše zkušenosti s Plány udržitelné městské mobility.Můžete si jen stáhnout zde.

Zajímavé postřehy

Z posterů nás asi nejvíce zaujalo řešení potřeb údržby cyklistických tras ve Finsku, kde cyklisté pomocí APP na telefonu nahrávají video o stavu komunikace a program jim následně analyzuje rozsah nutných a důležitých oprav. Dále 0629 Opatření na podporu omezení rychlosti na 30 km/h ve městech a jak do řešení veřejného prostoru ve Francii zapojují i děti ze školek, škol a staré lidi. Z odpoledních přednášek jsme se zúčastnili série o problematice rozmanitosti začleňování žen a mužů do dopravy. Pro nás nové téma, které za pár let bude mít určitě svoji důležitost i u nás. Rovněž zajímavé byly přednášky o aktivní mobilitě v Japonsku a Saudské Arábii, či informace o bikesharingu a pravidelných nedělních zavřených ulicích pro individuální dopravu v Mexiko City.


XXVII. světový silniční kongres se konal v Praze od 2. do 6. října 2023. V mnohém překvapil!
Modul: Novinky