Ústecký kraj dokončí poslední úsek Labské stezky

13. 10. 2023

ÚSTECKO | Dokončení Labské cyklostezky v Ústeckém kraji se stává skutečností. Před pár dny začala stavba posledního více než kilometrového úseku, jehož součástí bude také přemostění Úštěckého potoka na rozhraní obcí Nučnice a Okna.

Jedná se o výstavbu 1,057 kilometru nové cyklostezky. Stavba je navržena zejména pro rekreační cyklistický a pěší provoz, v nutné míře bude sloužit i pro vozidla Povodí Labe. Celá stavba až na posledních pár metrů je navržena ve zcela nové trase. Všechny části této stavby jsou umístěny na samosprávném území obcí Křešice a Polepy, v katastrálních územích Nučnice a Okna. Součástí tohoto úseku je i obnova mostu přes Úštěcký potok," popsala mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Stávající starý mostek bude nutné celý vybourat, proto v průběhu stavby nebude místo průjezdné. Pro chodce však bude přes potok zřízena provizorní lávka. Vedle nového mostu přes Úštěcký potok přibude i odpočívadlo s přístřeškem včetně příslušného vybavení pro cyklisty.

Stavební úpravy se dotknou také parkoviště u přívozu v Nučnicích, kde vzniknou zpevněné plochy z betonové dlažby a v okolí bude vysazeno sedmnáct vzrostlých okrasných stromů.

Pro Labskou cyklostezku se vybuduje nová komunikace v celkové délce 1057,1 metru. Z toho bude cyklotrasa o šířce tří metrů v délce 475,3 metru a stezka pro cyklisty a chodce o stejné šířce v délce 599,8 metru. V celém úseku je navrženo jedno rozšířené místo k vyhýbání o délce 21 metrů, které bude zároveň sloužit pro otáčení vozidel dopravujících mobilní protipovodňové zábrany," podotkla Fraňková.

Celková cena všech stavebních prací se vyšplhá na 13,2 milionu korun. „Stavba by měla být dokončena za 20 týdnů od předání staveniště s tím, že klimatická přestávka se do termínu nepočítá," doplňuje Fraňková.

LABSKÁ STEZKA Mezinárodní dálková cyklotrasa, která vede v Německu a v České republice. Jak již název napovídá, tak je trasa vedena především podél toku řeky Labe. Od pramene Labe (s možnou odbočkou do Prahy) až k Severnímu moři měří zhruba 1300 km.

Zdroj: 5+2, Ústecký kraj, 13. 10. 2023

 

 

 

Ústecký kraj dokončí poslední úsek Labské stezky
Modul: Novinky