Přes Jizeru v Mladé Boleslavi povede smíchovská lávka

17. 11. 2023

Lávka, která téměř sto let překlenovala pražský Smíchov, musela být před několika dny demontována, a v noci na pátek se přesunula do Mladé Boleslavi. "Jsem moc rád, že se nám podařilo zachránit technickou památku, a zároveň pro ni nalézt další uplatnění. Chceme ji využít k přemostění Jizery v místě, kde kdysi stával most do dnes již neexistujícího lihovaru. Zůstaly po něm v řece pilíře, které pro lávku využijeme," vysvětlil primátor města Raduan Nwelati. Ten prozradil, že nápad o přesunu lávky do Boleslavi dostal před necelými třemi týdny při sledování reportáže o jejím bourání. "Bylo mi líto významné stavby z roku 1929 a zároveň jsem věděl, že v rámci revitalizace břehu Jizery a Klenice chceme přemostění v tomhle místě obnovit," dodal.

Poděkoval zároveň všem, kdo se na realizaci tohoto plánu podíleli, protože se celou akci podařilo domluvit a zajistit v rekordně krátkém čase.


"Bez ochoty Technické správy komunikací Praha, vedení Prahy v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou, ministerstva dopravy, firmy Hanyš a v neposlední řadě i našeho stavebního odboru by to nebylo možné. Společně jsme to ale dokázali a díky tomu neskončí tahle krásná stavba ve šrotu," nešetřil chválou primátor Nwelati.

Zdroj: https://www.mb-net.cz/pres-jizeru-v-mlade-boleslavi-povede-smichovska-lavka/d-81575


Ze Smíchova do Mladé Boleslavi bylo nutné přesunout 110 metrů lávky, náklad vážil 110 tun, a při jeho transportu z hlavního města bylo dokonce nezbytné na několik minut uzavřít Smíchovský tunel. Část lávky, která původně měřila 175 metrů, bude vystavena v Železničním depozitáři Národního technického muzea. Transport proběhl v noci ze čtvrtka na pátek, složení dílů lávek z kamionů pomocí velkého jeřábu během pátečního dopoledne.


Aktuálně je lávka, jejíž kovová konstrukce je mimochodem ve vynikajícím stavu, deponována v Bezděčíně. V procesu je rovněž definitivní majetkové vypořádání mezi Prahou a Mladou Boleslaví, které ještě musí projít pražským zastupitelstvem. Na jaře příštího roku ji čekají nezbytné dílčí opravy a v průběhu roku 2024 by měla být instalována přes Jizeru. V rámci revitalizace okolí řeky by zde měla do budoucna vzniknout i cyklostezka a odpovídající cesta pro pěší.

Zdroj: Oficiální stránky města Mladá Boleslav (https://www.mb-net.cz/pres-jizeru-v-mlade-boleslavi-povede-smichovska-lavka/d-81575)

Přes Jizeru v Mladé Boleslavi povede smíchovská lávka

Přečtěte si také

Mladá Boleslav mění barvy

25. 05. 2020 | Mladá Boleslav mění barvy: od pondělí začíná místo růžových Rekol jezdit po městě flotila stříbrno-modrých sdílených kol od Nextbike. Rekola město od loňského června rozjezdila, Nextbike teď dal ve výběrovém řízení lepší cenu a přidá si Mladou Boleslav k dalším 13... číst dále
Mladá Boleslav mění barvy

Výstava Dobré město v Mladé Boleslavi

10. 05. 2019 | Dnes začala ve vnitřních prostorech městského parkovacího domu na Staroměstském náměstí týdenní dánská výstava Dobré město, která se zabývá základními pravidly v městské dopravě a představuje vize rozvoje měst. Výstava je otevřena každý den včetně víkendu od 10.00... číst dále
Výstava Dobré město v Mladé Boleslavi

Stručné představení města Mladá Boleslav

Všechny novinky města Mladá Boleslav

Modul: Novinky