Zlín chce víc cyklostezek i napojení na další města. Řeší však komplikace

19. 11. 2023

Zlínský magistrát plánuje hustší cyklistickou síť, problémem však jsou majetkoprávní spory i čekání na velké dopravní stavby. Když se letos na jaře ve městě otevřel asi půl kilometru dlouhý úsek cyklostezky mezi Baťovou vilou a Fakultou aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati, pro cyklisty to byla zásadní zpráva.

Poprvé se totiž napojilo největší městské sídliště na páteřní cyklostezku vedoucí městem.Důležitost této spojnice je dána už jen počtem obyvatel sídliště Jižní Svahy. Oblast, kde žijí desítky tisíc lidí, se dočkala cyklospojení s vnitřním Zlínem,“ vyzdvihl zlínský cyklokoordinátor Lukáš Fabián. Jedním dechem však dodal, že je stále na čem pracovat.

Pro cyklodopravu ve Zlíně je to výstižné konstatování. Město má totiž základní síť cyklostezek vybudovanou a podle některých ukazatelů tu lidí na kolech přibývá. Svědčí o tom například statistika výpůjček sdílených kol, které meziročně vzrostly o 37 procent. Stále však chybí řada úseků, jež by celou infrastrukturu zkompletovaly a rozšířily. O nutnosti výstavby některých částí se přitom mluví už dlouhé roky.

Důležitá je pro nás celková komplexnost. Postupujeme podle toho, jak jsou daleko přípravy a jaké jsou majetkoprávní vztahy v zamýšlených trasách,“ nastínil radní Václav Kovář, který se cyklodopravou zabývá.

Nejblíže je Zlín v rozšiřování cyklistické infrastruktury právě na Jižních Svazích. Na nově zbudovaný úsek by měly navázat další. „Jedním z nich je chybějící propojení mezi nově zbudovanou stezkou a stezkou u zastávky MHD Slunečná. A také stezka podél ulice K Pasekám, která opět propojí již stávající síť s dalšími úseky,“ informoval Fabián. Oba úseky chce město začít stavět v příštím roce.

Magistrát rovněž plánuje na páteřní cyklostezku podél řeky Dřevnice napojit centrum města. Toto propojení má vést od objektu PSG kolem ulice Vodní, kde naváže na nyní vybudovaný, ale uzavřený cyklopruh k ulici Bartošova. Tato stezka je po všech stránkách připravena. „Ve stejném úseku se však plánuje velká rekonstrukce plynovodu, město proto se zahájením realizace počká na plynaře,“ zmínil Fabián.

 „Pravá větev pak povede přes trať a řeku po nově vybudované lávce pro pěší a cyklisty s rozděleným provozem,“ přiblížil cyklokoordinátor s tím, že o podobě mostu se nyní vedou jednání s Povodím Moravy.

Zlín také potřebuje dořešit chybějící části přímo na páteřní cyklostezce u Dřevnice. Ta vede od řeky Moravy z Otrokovic skrz celé město. Jeden z chybějících úseků je mezi hypermarketem Albert v Prštném a obchodem Lidl. Úsek sice lze objet po ulici Cyklistická za areálem Rybníky, ale cyklisté při tom musejí překonávat frekventovanou silnici.

"Spojení ulicí Cyklistická skutečně není ideálním řešením,“ uznává Fabián. Magistrát proto chce stezku protáhnout z ulice Výletní po pravém břehu řeky až do Prštného. V blízké době to však zřejmě nebude.

"Tyto stavby podléhají větším záměrům a budou tedy řešeny až společně při realizaci velkých staveb, jako je elektrifikace trati, Prštenská příčka či pravobřežní komunikace,“ doplnil mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

Chystá se stezka kolem nemocnice

Další chybějící úsek je u krajské nemocnice. Zde se dlouho čekalo na to, až bude jasné, jakým způsobem se areál špitálu promění. Aktuálně se tu cyklostezka už projektuje a počítá se s tím, že ji pomohou zaplatit evropské fondy.

Stavby financované z těchto fondů musí být hotové do roku 2029. To je nejzazší termín, kdy by měla být tato stezka hotová,“ upřesnil cyklokoordinátor. V tomto směru navíc Zlín i okolní obce plánují protažení cyklostezky až do Vizovic. V Lužkovicích však město naráží na majetkové a názorové neshody. „Snažíme se pracovat na nějakých řešeních. Znamená to, že ne všude můžeme vést trasu tak, jak byla ideálně naplánována,“ zmínil radní Kovář.

V přípravách ze své strany pokročily také Vizovice. „Čeká nás úsek v průmyslové zóně Razov směrem na Zádveřice. Tam se ale trochu změnila trasa, kudy se máme napojovat. Zřejmě tedy dotáhneme stezku po areál firmy Jelínek a budeme čekat na napojení,“ shrnula starostka Vizovic Silvie Dolanská.

Komplikace se navíc ještě očekávají v Lípě, kde musí cyklostezka překonat čtyřproudovou silnici do Slušovic. „Bude to vyžadovat nákladné řešení, které se zřejmě neobejde bez pomoci Zlínského kraje,“ podotkla Dolanská.

Ve Zlíně plánují i další meziměstské úseky, ve hře je například spojení s Luhačovicemi. „Plán udržitelné dopravy s vedením počítá skrze těleso Baťovy dálnice. Město Zlín zde má naprojektovanou lesní obslužnou cestu, která by dobře sloužila i cyklistům,“ popsal Fabián. Podle něj je však momentálně potíž se zajištěním financování. Dotace lze totiž momentálně čerpat pouze na cyklostezky, na které nevjíždí těžká lesní technika.

Krajské město je aktuálně propojeno s Uherským Hradištěm skrz Otrokovice a cyklostezku podél Baťova kanálu. S dalším alternativním propojením se výhledově počítá přes Březnici a Březolupy. A Zlín plánuje také směr na Fryšták, kde by měla vzniknout nějaká forma cyklokomunikace minimálně po Fryštáckou přehradu.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/cyklostezky-zlin-rozsirovani-napojeni-cyklodoprava-fabian.A231102_757716_zlin-zpravy_jfuk

 

 

 

Zlín chce víc cyklostezek i napojení na další města. Řeší však komplikace

Přečtěte si také

Obyvatelé Zlína mohou vybírat, kam město investuje

15. 11. 2021 | Ode dneška může každý obyvatel Zlína hlasovat, do kterého z nominovaných projektů město investuje.  Již čtvrtý ročník participativního rozpočtu s názvem Tvoříme Zlín umožní realizaci drobných investičních projektů a oprav směřujících ke zlepšení podoby veřejných prostor... číst dále
Obyvatelé Zlína mohou vybírat, kam město investuje

Zlín - dámské cyklistické vyjížďky

19. 08. 2020 | Od 4.7.2020 každou středu probíhají ve Zlíně Dámské cyklistické vyjížďky po okolí. Kde to jde, tak po cyklostezkách - samozřejmě.  Spolek CykloZLÍN to bere jako propagaci cyklodopravy ve městě. Spolek má radost, když potkávám čím dál více cyklistů, cyklistek a hlavně rodin... číst dále
Zlín - dámské cyklistické vyjížďky

Zlín plánuje instalaci bezpečného ukládání kol.

03. 12. 2019 | Je počítáno s umístěním boxů v místech železničních zastávek podle generelu dopravy tak, aby splňovalo podmínky B+R, tedy přijet ke stanici na kole, kolo uschovat a pokračovat MHD, popřípadě naopak, dále na některých frekventovaných místech v centru města pro turisty, kteří... číst dále
Zlín plánuje instalaci bezpečného ukládání kol.

Divadelní cyklojízda ve Zlíně

19. 04. 2019 | Čtvrtá "svobodná" divadelní cyklojízda vychází ve Zlíně právě na Den vítězství. Přijďte ochutnat Zlín na kole! zdroj:www.zlin.eu Článek vznikl ve spolupráci NaKole z.s. a Partnerství pro městskou mobilitu z.s., za podpory a spolufinancování z prostředků Ministerstva životního... číst dále
Divadelní cyklojízda ve Zlíně

Plán na výstavbu cyklostezky Holešov – Přílepy – Lukoveček – Fryšták - Zlín

12. 04. 2019 | Představujeme vyhledávací a prověřovací studii optimalizaci stávající cyklotrasy č. 5033 v úseku Holešov – Přílepy – Lukoveček – Fryšták a možné alternativní trasy propojující Holešov a Fryšták s napojením na ostatní stávající i výhledové cyklotrasy v řešeném... číst dále
Plán na výstavbu cyklostezky Holešov – Přílepy – Lukoveček – Fryšták - Zlín

Zlínská kola se roztočí příští týden

19. 08. 2018 | Baví tě rally a zároveň aktivně sportuješ? Pokud tě láká na konci prázdnin zacvaknout tretry do pedálů a podniknout něco na kole, Barum Czech Rally Zlín 2018 po roce nabídne unikátní příležitost, jak spojit oboje... číst dále
Zlínská kola se roztočí příští týden

Noční jízdy městem se ve Zlíně účastnilo 700 lidí

19. 08. 2018 | Ohlédnutí za tradiční noční cyklojízdou ve Zlíně najdete na webu www.zlin.eu  Trasa jízdy, která se konala v úterý 14. srpna 2018, měřila celkem 17 kilometrů a účastníci ji pohodovým tempem zvládli... číst dále
Noční jízdy městem se ve Zlíně účastnilo 700 lidí

Co dělat pro to, aby město dostalo nálepku "cyklistický ráj"? Zlín ukazuje, jak na to

23. 07. 2018 | Také jste v médiích zaznamenali, že Zlín je cyklistickým rájem? "Za čtyři roky ve Zlíně přibylo více než 14 dalších kilometrů cyklostezek. Zlín se stává cyklistickým rájem," napsal... číst dále
Co dělat pro to, aby město dostalo nálepku

Stručné představení města Zlín

Všechny novinky města Zlín

Modul: Novinky