Festival 10 000 kroků nabídl recept na zdravý životní styl

20. 11. 2023

Víkendový festival 10 000 kroků v Hradci Králové se stal magnetem pro účastníky z celé republiky. Sobota 18. listopadu 2023 v budově Adalbertina patřila nějen zábavě a vyhlášení podzimní výzvy 10 000 kroků, akce zároveň nabízela také inspiraci pro zdravější životní styl.

Festivalem 10 000 kroků vyvrcholila podzimní stejnojmenná výzva organizovaná spolkem Partnerství pro městskou mobilitu. Kromě vyhlášení vítězů dostali návštěvníci šanci užít si den s širokou nabídkou aktivit. Během akce účastníci absolvovali komentovanou prohlídku města, prohlídku secesní vodní elektrárny Hučák, nordic walking v městských parcích, relaxační cvičení na bolavá záda a protažení nebo běh podél Labe. V budově Adalbertina celý den probíhal doprovodný program zaměřený na životní styl. Každý si mohl změřit svoji tělesnou konstituci a fyzickou kondici na přístroji InBody, vyzkoušet nutriční poradnu STOB, líčení zdarma, ochutnávku potravinových doplňků a řadu dalších. Pohodový den provázelo hudební vystoupení.  

Na akci se podílel Královehradecký kraj, který si zároveň odnesl nejvyšší trofej v kategorii magistrátních a krajských týmů. „Letos jsme u nás na úřadě postavili pět týmů,“ potvrdil na vyhlášení radní Adam Valenta a doplnil: „Typicky je práce na úřadě spojená se sedavým zaměstnáním, my ale potřebujeme zároveň zdravé a aktivní zaměstnance. Proto jsme výzvu podpořili a rostoucí zájem ukazuje, že řadě lidí není jedno, jakým způsobem žijeme a snažíme se žít.“

Výzva 10 000 kroků je neziskový projekt, který motivuje tisíce lidí k tomu, aby zařadili chůzi do svého života a získali vztah k místu, v němž žijí. „Mám velkou radost z rostoucího zájmu o chůzi, která je základním způsobem dopravy po městě, s řadou pozitivních aspektů jak pro samotného chodce, tak i pro město. Výzva může být motivací pro urbanisty a plánovače, proč se více orientovat na města krátkých vzdáleností,“ řekl za pořadatele akce, spolek Partnerství pro městskou mobilitu, její předseda Jaroslav Vymazal. Úkolem spolku je spolupracovat s městy na tvorbě příjemných míst pro život a šířit know-how týkající se kvality veřejného prostranství a udržitelné mobility.

Akce oslovila lidi ve věku od 6 do 88 let, kteří dohromady nachodili více než 3,2 miliony kilometrů, což znamená neuvěřitelných 4,5 miliardy kroků. Výzvu podpořilo 76 měst, v každém z nich pracoval místní koordinátor. Nejlepší hodnocení v jednotlivých kategoriích si nakonec odnesla města Šternberk (nad 10 000 obyvatel), Fulnek (2 500 – 10 000) a obec Pustá Rybná (do 2 500).

Mnohem důležitější než celkový počet kroků bylo ale to, že převážná většina z účastníků chodila během výzvy více nebo pravidelněji než v předchozích měsících. Inspirovala je k tomu nejen soutěž, ale také osobní výzva. V ní si mohli nastavit pravidelnou dávku denních kilometrů, kterou se následně snažili  splnit.

Podle náročnosti si účastníci mohli vybrat některou z osmi kategorií; každou z nich přitom představoval symbol určitého zvířete. Nejoblíbenější byla kategorie „žirafa“ s denní dávkou pět kilometrů, kterou zvolilo 6 372 lidí, těsně následovaná kategorií „kočka“ se 7,5 kilometry, kam se připojilo 5 265 účastníků.

Účastníky akce přišel podpořit také Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví a ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové. „Pohyb se nedá předepsat na recept. Projekt 10 000 kroků je symbolem, že se naše společnost mění směrem k větší zodpovědnosti za své zdraví. Vlastně každý účastník výzvy je ambasadorem zdravého životního stylu,“ uzavřel Leoš Heger svoji řeč během slavnostního vyhlášení.

Festival 10 000 kroků nabídl recept na zdravý životní styl
Modul: Novinky