Na úřadě Královéhradeckého kraje se řešila cyklodoprava. V plánu je prosíťovat region bezpečnými cyklotrasami

13. 12. 2023

Hradec Králové platí za mekku cyklistiky. Nadprůměrný v oblibě jízdních kol je i celý kraj, kde podíl cest na kole převyšuje celostátní průměr více než dvakrát. Mezi jednotlivými okresy jsou nicméně velké rozdíly. Právě tomuto tématu byla věnována pracovní porada s názvem Rozvoj cyklodopravy v Královéhradeckém kraji do roku 2035 a Cyklovize 2030.

Kraj má čerstvě schválenou Strategii v oblasti cyklistické dopravy do roku 2035, podle které k hlavním bariérám patří nedostatek bezpečné infrastruktury. Proto se Královéhradecký region připojil k projektu Cyklovize 2030, jehož cílem je budovat bezpečné cesty pro cyklisty. Na mapovém portále www.cyklovize2030.cz jsou proto již dnes k nahlédnutí páteřní dopravní cyklotrasy a také přehled chybějící infrastruktury pro cyklisty v Královéhradeckém kraji. Cílem je vytvořit dopravní spojení a propojit jednotlivá ORP (obce s rozšířenou působností) a města nad 3.000 obyvatel.

Strategii Královéhradeckého kraje v oblasti cyklistické dopravy do roku 2035 schválilo zastupitelstvo na svém zasedání 4. 12. 2023. Mezi hlavní strategické cíle patří právě vytvoření bezpečných dopravních cyklotras. Místa s nejvyšší nehodovostí či chybějící infrastrukturu ukazuje online mapa kraje. V návaznosti na schválenou cyklostrategii se nyní připravuje akční plán s konkrétními opatřeními, která by se měla realizovat v letech 2025–2027. Za tím účelem budou krajští cyklokoordinátoři vyjíždět do regionu, aby se mohli blíže seznámit s konkrétními plány na výstavbu cyklistické infrastruktury.

Přestože kraj pravidelně nabízí finanční podporu pro obce, města a DSO, zásadní je zájem z jejich strany a připravenost jednotlivých projektů. Právě otevřený je dotační titul Rozvoj a budování cyklostezek a cyklotras v Královéhradeckém kraji, kde se žádosti mohou podávat až do 10. ledna 2024. Finance mohou obce, města a DSO využít například na projektovou dokumentaci, výkupy pozemků i na stavební práce v souvislosti s výstavbou cyklostezek a cyklotras.  

V posledních letech byla vybudována řada významných projektů pro zvýšení bezpečnosti. Mezi hlavní patří dopravní spojení pro cyklisty mezi Hradcem Králové a obcí Vysoká nad Labemspojení podél hlavní silnice ve Dvoře Králové nad Labem, či bezpečné parkování pro jízdní kola v Trutnově.

Státní fond dopravní infrastruktury podpořil od roku 2020 v kraji 64 projektů celkovou částkou 367 mil. Kč. Aktuálně se připravuje celá řada dalších projektů.

Zvláštní pozornost je věnována také sdíleným kolům, která si postupně nacházejí popularitu i u menších a středních měst. V Královéhradeckém kraji konkrétně systém funguje v pěti městech (Hořice, Dvůr Králové nad Labem, Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové, Vrchlabí) a od nového roku se přidá také Trutnov.

Seminář provázela řada dotazů ze strany měst, obcí i mikroregionů. Účastníci se zajímali především o podrobnosti podpory z evropských fondů, zkušenosti ohledně spolupráce a synchronizace při přípravě tras s vedením železničních či dálničních koridorů, a také o koordinační roli v oblasti cyklodopravy na národní úrovni. Pracovní setkání proběhlo v rámci projektu Cyklovize 2030, který je podporován z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

 

Text a foto: Ing. Jitka Vrtalová

 

Na úřadě Královéhradeckého kraje se řešila cyklodoprava. V plánu je prosíťovat region bezpečnými cyklotrasami

Přečtěte si také

Rozhovor s krajským cyklokoordinátorem Královéhradeckého kraje

20. 07. 2023 | Projekt Cyklovize2030 mimo jiné vychází ze spolupráce skupiny 14 krajských cyklokoordinátorů. Jedním z nich je Jakub Klimeš, cyklokoordinátor Královéhradeckého kraje. V rozhovoru pro Český rozhlas představil Jakub posluchačům práci krajského koordinátora pro podporu cyklistiky... číst dále
Rozhovor s krajským cyklokoordinátorem Královéhradeckého kraje

Chytrá aplikace pro veřejnou dopravu pomáhá cestujícím v Královéhradeckém kraji

19. 11. 2019 | Sídelní mobilita se neomezuje jen na města, ale dotýká se především širších vazeb. I proto jsou důležitým partnerem kraje, které zajišťují dopravní obslužnost mezi městy a spojení města s jeho okolím. Dnes přinášíme příklady řešení k Královéhradeckého kraje,  Mobilní... číst dále
Chytrá aplikace pro veřejnou dopravu pomáhá cestujícím v Královéhradeckém kraji

Královéhradecký kraj je novým členem Asociace měst pro cyklisty

23. 05. 2018 | Královéhradecký kraj se stal jako druhý kraj novým členem Asociace měst pro cyklisty, která je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Asociace se podílí na tvorbě legislativních návrhů... číst dále
Královéhradecký kraj je novým členem Asociace měst pro cyklisty

Stručné představení města Královéhradecký kraj

Všechny novinky města Královéhradecký kraj

Modul: Novinky