Setkání v krajích pokračují i v příštím roce 2024

20. 12. 2023

Bezpečně a pohodlně dojet na nákup, do školy či do práce na kole. Propojit česká města a obce chtějí společně Asociace krajů České republiky, pracovní skupina krajských a městských cyklokoordinátorů a spolek Partnerství pro městskou mobilitu. Souhrnná délka cyklostezek a dalších ochranných opatření pro jízdní kola dosáhla v letošním roce bezmála pěti tisíc kilometrů. Zatím nespojitá síť se postupně doplňuje, některá důležitá dopravní spojení mezi hlavními aglomeracemi přitom stále chybí.  

Na mapovém serveru projektu Cyklovize 2030 jsou postupně zaznamenávána riziková místa, která budou odstraněna s podporou evropských fondů, státního rozpočtu a jednotlivých krajů. Řešit je přitom nutné i úseky, kde výstavba samostatné cyklostezky není možná nebo kde postačí využít například lesní či polní cesty. „Až se všechny kraje sjednotí na výběru hlavních dopravních cyklotras, výsledek budeme sdílet za Asociaci krajů s ministerstvy a dalšími organizacemi,“ řekl na setkání v Plzni náměstek hejtmana Plzeňského kraje Pavel Čížek
Takto vytvořená síť hlavních dopravních cyklotras České republiky bude definovat propojení současných fragmentovaných částí cyklostezek do jednoho funkčního celku s minimalizací konfliktních míst s ostatní dopravou.

Krajští cyklokoordinátoři nyní intenzivně pracují na stanovení vedení hlavních cyklotras na základě vyhodnocení dopravních potřeb obyvatel daných území. Ve druhé polovině letošního roku proběhla série jednání v jednotlivých krajích. Cílem setkání je koordinovat práci měst a obcí a shromáždit podněty i návrhy, jak vybudovat síť hlavních dopravních cyklotras.

Zatím se konaly akce v těchto krajích:

  • 20. 7. Olomoucký kraj
  • 14. 9. Ústecký kraj
  • 2. 11. Cyklovize 2030 na akci GO a Regiontour v Brně
  • 20. 11. Liberecký kraj
  • 27. 11. Moravskoslezský kraj
  • 12. 12. Královéhradecký kraj

Kromě toho proběhly i dvě celostátní koordinační schůzky, které organizovala Asociace krajů ČR a Ministerstvo dopravy ČR:

  • 15. 11. Zasedání Komise pro cyklodopravu na Ministerstvu dopravy ČR
  • 19. 12. Pracovní setkání krajských cyklokoordinátorů v Plzeňském kraji


Setkání v krajích budou pokračovat i v roce 2024. Program odstartuje 16. ledna ve Zlínském kraji, následovaný jednáním 17. ledna v Jihlavě, krajské metropoli Vysočiny. 
Máte zájem účastnit se setkání ve Vašem kraji? Registrujte se k odběru našeho zpravodaje a termíny Vám doručíme přímo do schránky. 

 

 

Setkání v krajích pokračují i v příštím roce 2024
Modul: Novinky