Děti jako „hlavní designéři“ školních ulic

15. 12. 2019

Může se mladá generace aktivně zapojit do procesu změn v oblasti dopravy a mobility? V roce 2019 byl zahájený ve spolupráci se školami program CityChangers. V roce 2019 jsme jej testovali a v roce 2020 jej rozjedeme naplno.
Žáci a studenti dostanou úkol, aby sami přišli s návrhy v oblasti dopravy a mobility a město si vybere jeden, dva z nich, které by zrealizovalo. Více se o programu můžete dočíst na webových stránkách CityChangers

Mimo jiné jsme se také inspirovali programem SUSTRANS (viz zpráva níže).

Zpráva ze SUSTRANS: Děti jako „hlavní designéři“ školních ulic

Žáci v liverpoolské městské části West Derby se stanou hlavními designéry v našem pilotním projektu zaměřeném na zvyšování bezpečnosti ulic v okolí škol, a to především pro chodce a cyklisty.

Foto: Denis Oates Photography

Začali jsme spolupracovat s dětmi a rodiči v devíti školách, v jejichž okolí se vyskytuje vysoká míra znečištění v ovzduší, vysoký počet dopravních nehod a intenzivní dopravní zácpy.

Asi tříkilometrová oblast zahrnuje i školku Blackmoor Park, před kterou byl v říjnu 2014 usmrcen při dopravní nehodě šestiletý chlapec.

Děti zkoumají ulice kolem své školy, zaměřují se na problémy jako nebezpečné křižovatky, auta zaparkovaná na chodníku, nadměrný hluk a špatný vzduch. Upozorňují na to, co by chtěly změnit.

Čtyři z těchto škol budou žádat o finance na realizaci koncepčních změn na školních ulicích. Půjde například o úpravy nebezpečných křižovatek, přechodů pro chodce, uzavírky na ulicích v ranní a odpolední dopravní špičce nebo zákaz parkování na chodnících.

Náš tým se rovněž podívá na to, zda by bylo možné školy propojit s již vybudovanými trasami pro cyklisty a chodce, včetně například blízké Liverpool Loop Line, aby možnost cyklistické a pěší dopravy do školy byla pro děti co nejjednodušší.

Náš projektový manažer v Liverpoolu Lou Henderson uvedl: „Je to vůbec poprvé, kdy mají žáci základních škol v Liverpoolu možnost spolupracovat s naším týmem a zapojit se do transformace ulic, po kterých denně chodí nebo jezdí do školy.

Náš tým bude realizovat několik akcí pro školy i ostatní místní veřejnost, na kterých se pokusíme zjistit, s jakými problémy v dopravě se lidé setkávají. Uděláme všechno pro to, aby se ulice v okolí škol staly bezpečnějším a zdravějším místem pro všechny.“

Jo Colleran  je jedním z rodičů: „Před pěti lety jsem ztratil svého syna a nerozumím tomu, proč se lidé z jeho nehody dodnes nepoučili a nezměnili svoje chování v prostoru před školou. Projekt Sustrans je skvělý způsob, jak dát dětem možnost nahlas vyjádřit obavy o vlastní bezpečnost, a snad i provést změny na těchto velmi rušných ulicích.“

A takto se vyjádřila Joanne Starkeyová, ředitelka školky sv. Pavla a sv. Timoteje: „Každé všední ráno a odpoledne, kdy rodiče vozí děti do školy a vyzvedávají je, bývá ulice před naší školkou přecpaná auty, mezi kterými se děti a jejich rodiče musí prodírat.“

Děti s doprovodem musí pečlivě hledat cestu mezi auty, aby se dostaly na druhou stranu ulice. Foto: Denis Oates Photography

„Auta parkují na klikaté čáře, na chodníku i přímo před vchodem do školky. Místní mají zablokovanou cestu, dopravní provoz se zastavuje, ale motory jedou dál a děti všechny ty nečistoty dýchají.

V loňské roce jsme založili první Ekologickou radu a společně se Sustrans a dětmi se snažíme najít způsob, jak umožnit dětem chodit do školy pěšky nebo jezdit na kole.“

Náš projekt se školami ve West Derby je financován z grantu nadace Freshfield Foundation. Je součástí naší spolupráce s radou města Liverpoolu, s městským regionem Liverpool a společností Merseytravel.

zdroj: SUSTRANS

Více o projektu School Streets

https://www.sustrans.org.uk/our-blog/news/2019/november/children-to-be-design-chiefs-for-school-streets/

O školních projektech v zahraničí

Závěrem přinášíme ohlédnutí za 15 novinkami ze zahraničí na dané téma, které byly zveřejněné v roce 2019:


Štítky: Kampaně (Občan, tag35), Děti (Občan, tag38)

Aktuality