Do práce na kole se připravuje na jubilejní 10. ročník.

29. 11. 2019

Ekologická výzva a současně zábavný teambuilding pro zaměstnance Do práce na kole se připravuje na jubilejní 10. ročník. Jedná se nejenom o výzvu ke zdravému životnímu stylu, ale především k udržitelné mobilitě a ozdravení měst.

V současné době se už 48 zapojených měst snaží ulevit svým silnicím od aut a hledá alternativní možnosti přepravy pro své obyvatele. K tomu jim napomáhá mimo jiné i květnová výzva Do práce na kole, při níž mohou zaměstnanci zvolit pro cestu do práce a z práce kolo, koloběžku, ale samozřejmě také chůzi či běh nebo jiný způsob přesunu "na vlastní pohon." Takto vykonané cesty si zaznamenávají do webového rozhraní a v měsíci červnu pak mohou vyhrát řadu cen. Ocenění mohou získat také zaměstnavatelé, případně aktivní města. V letošním roce AutoMat přidal i další přesah směrem ke spolupráci se zahraničními ambasádami (zástupce vítězných cykloměst vza na inspirativní výlet do Dánska). 

Je skvělé, že města si mohou zahrnout tuto akci do své celoroční komunikační kampaně, směřující ke změně dopravního chování, aby lidé na krátké vzdálenosti více chodili pěšky a jezdili na kole.

Výzvu na celorepublikové úrovni organizuje a koordinuje spolek AutoMat, který poskytuje podporu registračním rozhraním, webovými a facebookovými stránkami, distribucí startovních triček, PR podporou, grafickými návrhy a podklady a mnoha dalšími činnostmi. AutoMat také sbírá anonymizovaná data o pohybu účastníků v jednotlivých městech, která mohou sloužit k mapování problematických míst a k rozvoji infrastruktury. Na úrovni jednotlivých měst zajišťují průběh městští organizátoři buď z řad úředníků města, případně ze sportovních či kulturních neziskových organizací. Tuto možnost využívá 45 měst (přehled zapojených měst je na stránce Do práce na kole v záložce v pravém horním rohu).

V některých případech si města koordinují akci sami - Kroměříž a Přerov (poznámka: Most - plánuje od roku 2020 vést samostatnou kampaň).

Veškeré informace o letošním ročníku najdete v závěrečné zprávě.  

Další informace týkající se zapojení měst můžete najít na webové stránce Do práce na kole.  

Bližší informace:

Nikola Šedová

Koordinátorka měst - Do práce na kole

nikola.sedova@auto-mat.cz

Auto*Mat, z.s., Vodičkova 704/36, 110 00, Praha 1


Štítky: Kampaně (Občan, tag35)

Aktuality