Lekce 1 - Paříž: praktické cvičení

22. 01. 2020

Lekce 1 byla mimo jiné o tom,  že se hledají politici, kteří rozumí principům plánu udržitelné městské a mobility a chtějí je realizovat v praxi. Příklad z praxe se našel sám - Paříž. Náhoda tomu chtěla, že na facebooku pracovní skupiny CityChanger Tomáš Novotný zveřejnil dne 21. 1. 2020 informaci o tom, že starostka Paříže představuje projekt “Čtvrthodinové město” a Jarda Martinek je zrovna na pracovní služební cestě v Paříži.  Takže bylo možné si rychle ověřit, nakolik teorie se projevuje v ulicích města. Žel, projevuje se to tak viditelně, že Paříž nastavila zrcadlo všem českým městům. Jako by starostka Paříže našim politikům vzkázala. Jestli níže uvedená opatření uděláte ve vašem městě, pak jste pochopili, o čem je plán udržitelné městské mobility:

  • Jestli máte třeba jednosměrnou ulici o třech pruzích v centru města, tak jeden pruh vyčleníš pro bus+kolo, druhý pro auta, třetí pro cyklisty, aby mohli jezdit v obou směrech;
  • jednu ulici vyčleníte pro bežce a cyklisty (v centru, u vody);
  • uzavřete jeden most pro auta a necháte ho jen pro chodce a cyklisty;
  • umožnění cyklistům jezdit v každé jednosměrce;
  • nestačí zóny 30, snižte je na zóny 20;
  • nebojí se podporovat bike sharing, car sharing, či další podobná opatření;
  • jsme rádi, že u nás se jezdí na kole i v zimě, je to normální.

Každý příklad byl nafocený dne 22. 1. 2020. Každá fotka ukazuje, jak daleko je Česká republika od principů plánování udržitelné městské mobility. Za taková opatření by naše politiky naše veřejnost asi zabila. Proč to v Paříži jde a u nás ne?

To byla praxe a zpět k teorii.

“Čtvrthodinové město” - nejedná se úplně o novou myšlenku,  ale tahle paní starostka a její tým dokazují, že umí změny dotáhnout k realizaci. Sama říká: "V srdci mého programu je myšlenka, že vše co potřebujete, najdete do 15 minut od domova. Ano, občas to nejde, práce bývá často dále, ale jde o ten princip. To je stav ekologické transformace města , který má zlepšovat každodenní život Pařížanky a Pařížanky." K té vizi jsou připojeny ještě tři fotky s facebooku, které představují dané myšlenky, včetně diskuse.

Chcete vědět více: https://www.forbes.com


Štítky: Strategie (Role města, tag2), Vzdělávací rozměr (Mezioborového plánování, tag24)

Aktuality