Litomyšl: Přesedlejte z aut na kola, vyzývá chodící starosta

12. 02. 2020

Pořád se mluví o hledání řešení pro městskou mobilitu, ale faktem zůstává, že pokud starosta nebude tahounem, až zas se tolik nezmění. Proto jsme rádi za jakoukoliv první vlaštovku, že i v Česku je to možné.
Dnes vyšla v tisku tato zpráva:
Odborníci i laici v Litomyšli společně řeší mobilitu ve městě. Pracovní skupina ochotných a nadšených věří, že rozetnou současný neuspokojivý stav dopravy ve městě. Tajným přáním je méně aut a více cyklistů a pěších. „Všichni víme, jak to vypadá na průtahu nebo náměstí při dopravní špičce. Ve spolupráci s Pardubickým krajem řešíme vybudování nových parkovacích míst, a pokud se jednou dočkáme dálnice, rázem budeme mít dva pruhy silnice I/35, které budou díky snížené dopravní zátěži moci sloužit jako parkoviště či cyklostezka přímo v centru města," řekl Právu starosta Litomyšle Daniel Brýdl (Generace 89).

Sám Brýdl je místními přezdíván „chodící starosta". Vydává se všanc chtěným i nechtěným setkáním, ale vidí a chápe víc než z úřední limuzíny. „Ano, musíme řešit i potřeby cyklistů a pěších, motivovat lidi, aby zbytečně nejezdili autem, pokud nemusejí. Není to jen otázka zdraví a ekologie, ale také možností města. Parkoviště a ulice nejsou nafukovací," dodal s podotknutím, že se tímto nemíní vlichotit „ekofašistům", a pokračoval: „Jde jen o to, dát lidem bezpečnou možnost, aby se mohli hýbat." 


Štítky: Strategie (Role města, tag2), Lidský rozměr (Mezioborového plánování, tag19)

Aktuality