Bezpečný odstup při předjíždění cyklistů prošel Senátem

10. 06. 2021

České silnice budou o něco bezpečnější. V Senátu obstály jak definice bezpečného odstupu při předjíždění cyklisty, tak výjimky z povinnosti užít cyklistickou infrastrukturu.

Senát přijal řadu pozměňovacích návrhů, se kterými vrací zákon k projednání do Poslanecké sněmovny. Jeden z nich se týká i bezpečného odstupu v tom smyslu, že snižuje sankce. Vzhledem k tomu, že smysl definice bezpečného odstupu je především edukativní a preventivní, je to přijatelný kompromis.

Jestli nyní Poslanecká sněmovna přijme senátní verzi, nebo setrvá na své verzi, bude záležet i na jejím postoji k senátním pozměňovacím návrhům týkajících se jiných témat. Jak poslanecká, tak i senátní verze nicméně obsahuje oba návrhy - bezpečný odstup při předjíždění cyklistů i výjimku z povinnosti užít cyklistickou infrastrukturu. Sněmovna by měla znovu hlasovat v červenci. Účinnost bude k 1. lednu 2022.

  

Podrobnější legislativní zpráva je ke stažení níže. 

 

Text: Tomáš Kindl

Foto: Martina Mončeková

 

Akualizace 12. června 2021

Tématu se věnovaly Události ČT dne 12. 6.  2021. Jedním z příspěvků byla i nově schválená pravidla pro cyklisty na silnicích.

Další reportáže se týkaly bezpečnosti, rostoucímu počtu cyklistů a výchově na dopravních hřištích:

článek byl připraven s podporou projektu SABRINA

 

Bezpečný odstup při předjíždění cyklistů prošel Senátem
Modul: Novinky