Tematické pokyny k Evropskému týdnu mobility: Mezi dobrými příklady jsou i dvě česká města

09. 08. 2022

Praha a Třinec jsou dvě česká města, která poslouží dobré příklady pro letošní EVROPSKÝTÝDENMOBILITY 2022. Tematické pokyny v českém jazyce jsou ke stažení zde, spolu s ostatními podklady, grafickými šablonami a dalšími materiály. Tématem letošního ročníku největší evropské kampaně na podporu udržitelné mobility je „Lepší dostupnost“. Téma poukazuje na touhu jednotlivců po celé Evropě znovu navázat vzájemné kontakty po několika měsících izolace, omezení a limitů.

Vaše město či vesnice se již může registrovat na oficiálním webu Evropské komise, nebo se přihlásit zasláním bližších informací o vašich akcích, které proběhnou v termínu 16.-22. září. Podmínky účasti jsou popsány v Chartě akce EVROPSKÝTÝDENMOBILITY

 

O Evropském týdnu mobility

Evropský týden mobility (zkrác. ETM, anglicky EUROPEANMOBILITYWEEK - EMW) je každoroční iniciativa Evropské komise od roku 2002. Vyzývá evropské obce a města, aby věnovala týden udržitelné dopravě. Pravidelně se koná v termínu 16. – 22. září, zakončený vždy mezinárodním dnem bez aut. Každý ročník má své motto, jako například čistý vzduch, víceúčelovost či sdílená ekonomika v dopravě. Součástí programů jsou akce spojené s udržitelnou dopravou, jako například cyklojízdy, přednášky či festivaly, dochází také k otevření ulic pěším a cyklistům. 

Cílem kampaně zlepšit veřejné zdraví a kvalitu života podporou čisté mobility a udržitelné městské dopravy. Kampaň dává lidem šanci vidět hodnotu uličního prostoru a vyzkoušet nová řešení problémů, jako je znečištění ovzduší, nedostatek fyzické aktivity, adaptace na klimatické změny a další. 

 

Tematické pokyny k Evropskému týdnu mobility: Mezi dobrými příklady jsou i dvě česká města
Modul: Novinky