Dobříš chce ochránit děti na cestě do školy. Pomoci má školní ulice

21. 03. 2023

Komplex dvou základních škol a gymnázia v centru Dobříše ve Středočeském kraji navštěvuje denně kolem 2 000 školáků a studentů. Třetinu z nich přivážejí rodiče automobily. To znamená, že v areálu se před začátkem vyučování otočí kolem 300-500 aut. To vytváří samozřejmě nepřehledné a potenciálně nebezpečné situace pro ty, kdo přicházejí pěšky nebo přijedou na kole. Rovinatá desetitisícová Dobříš je jinak k chůzi jako stvořená.

Město má zájem v pilotním režimu zřídit tak zvanou „školní ulici“ v části ulice Za Poštou. V upraveném režimu bude část ulice těsně před ZŠ Komenského pro motorová vozidla prozatím po dobu 3 týdnů uzavřená, a to pouze během dopravní špičky v pracovních dnech mezi 7.30 až 8.00 hod. Od 24. 4. 2023 tak bude spuštěn třítýdenní experiment takto uzavírané ulice před základní školou. Po tu dobu bude probíhat osvětová kampaň i diskuze žáků a rodičů o budoucnosti dopravy ve městě. V rámci doprovodných akcí zavítá do Dobříše za žáky i nizozemský velvyslanec podělit se o zkušenosti s pohybem ve městě. Po skončení experimentu proběhne dotazníkové šetření mezi žáky, rodiči i obyvateli přilehlých ulic.

Starosta Pavel Svoboda k tomu uvedl: „Připravované uzavření ulice na půl hodiny denně jitří už nyní velké emoce. Vedle těch, kteří chápou potřebu umožnit dětem bezpečnou cestu do škol, se do debat zapojují i odpůrci. Přitom pro bezpečnost dětí je důležité, aby se naučily pohybovat v městském prostředí co nejdříve. Rodiče mohou děti vysadit v blízkém okolí a nechat je dojít do školy bezpečně pěšky, případně mohou vyrazit s nimi“.

 

Stávající provoz dokumentuje kamera umístěná na jedné ze základních škol, do které chodí 500 dětí. Takto vypadá běžné pondělní ráno:

 

Tipnete si, kolik aut projelo před školou během 30 minut? Zkuste to na oficiálním Facebook profilu města Dobříš:

 

Zdroj textu a foto: archiv města Dobříš
Foto: ZŠ Komenského v Dobříši

Dobříš chce ochránit děti na cestě do školy. Pomoci má školní ulice

Přečtěte si také

Projekt Pěšky do školy přijede na Dobříš podpořit velvyslanec Nizozemska

20. 04. 2023 | Město Dobříš odstartuje v pondělí 24. dubna 2023 pilotní projekt Pěšky do školy, který má za svůj hlavní cíl zvýšit bezpečnost dětí a chodců pohybujících se v ranní špičce na hlavní ulici v blízkosti dobříšských škol. Projekt a vedení města přijede podpořit na Dobříš... číst dále
Projekt Pěšky do školy přijede na Dobříš podpořit velvyslanec Nizozemska

Stručné představení města Dobříš

Všechny novinky města Dobříš

Modul: Novinky