Projekt Pěšky do školy přijede na Dobříš podpořit velvyslanec Nizozemska

20. 04. 2023

Město Dobříš odstartuje v pondělí 24. dubna 2023 pilotní projekt Pěšky do školy, který má za svůj hlavní cíl zvýšit bezpečnost dětí a chodců pohybujících se v ranní špičce na hlavní ulici v blízkosti dobříšských škol. Projekt a vedení města přijede podpořit na Dobříš nizozemský velvyslanec Daan Huisinga, jehož rodná země je bez diskuse evropskou velmocí číslo jedna právě v oblasti městské mobility.

 

Zdroj: Město Dobříš

 

Od pondělí 24. dubna až do pátku 12. května 2023 bude v Dobříši vždy v pracovní dny od 7:30 do 8:30 hod. uzavřena ulice Za Poštou. Právě tato ulice, která se nachází v těsné blízkosti dobříšských škol, je totiž v ranních hodinách pravidelně extrémně zahuštěna automobily přivážející děti přímo před školy. Vedení města chce nyní tímto pilotním projektem podpořit nejen bezpečnou cestu dětí do školy, ale zároveň podpořit jejich přirozený pohyb, samostatnost a zodpovědnost. V neposlední řadě má projekt přispět také ke snížení znečištění ovzduší v těsně blízkosti škol.

 

„Přejeme si, aby přilehlé ulice v okolí dvou největších dobříšských škol a gymnázia byly pro naše děti bezpečnější. Současně bychom rádi i rodiče ušetřili ranního dopravního běsnění. Ulice před základními školami, zejména ulice Za Poštou a ulice Školní, jsou těsně před začátkem školního vyučování velmi rušné. Projektem PĚŠKY DO ŠKOLY bychom chtěli pomoci nejen zvýšit bezpečnost dětí před školami, ale také upozornit na to, že do školy se dá dostat bezpečně i jinak než automobilem,“ říká k projektu místostarostka Jindřiška Romba. 

 

Po zveřejnění tohoto pilotního projektu čelilo vedení města Dobříše velké kritice. V návaznosti na ni proto starosta města i jeho kolegové zahájili kampaň, ve které s rodiči, učiteli a širokou veřejností diskutovali konkrétní realizaci uzavření ulice před dobříšskými školami. Během 30 min., kdy bude ulice uzavřena budou moci přijíždět a odjíždět pouze rezidenti, jinak bude ulice od pondělí do pátku v tuto dobu sloužit jako pěší zóna pro bezpečný pohyb dětí pěšky či na kolech a koloběžkách. Vedení města zároveň velmi aktivně s rodiči komunikuje možnosti parkování v případě, že dováží děti do školy autem. Zároveň také upozorňuje na fakt, že bez součinnosti jejich a dalších lidí, to nepůjde.

 

Projekt Pěšky do školy v Dobříši bude po zkušebním provozu řádně vyhodnocen

 

„Půjde o experiment, který následně vyhodnotíme s žáky, rodiči i obyvateli této lokality. Před zkušebním provozem a následně po něm proběhne anketa mezi rodiči a veřejností. Kdy vyhodnotíme plusy a mínusy zkušebního provozu. V rámci experimentu bude také probíhat měření kvality ovzduší v okolí školy. Město připravuje i budoucí doprovodná opatření, jako např. vybudování krytých stojanů pro kola v těsné blízkosti škol či doplnění dopravního značení,“ dodává starosta města Dobříše Pavel Svoboda.

 

Podle města Dobříše by se projekt mohl do budoucna stát nástrojem, který pomůže, aby bylo před školami dopravně bezpečněji. Tím by se vytvořily příjemnější podmínky pro pěší docházku dětí do škol. Děti si budou moci rozšířit své kompetence – umět se pohybovat v prostoru města, registrovat orientační body v terénu a utvrzovat si dobrý odhad vzdálenosti a času. Pokud cestu sdílí s kamarády, rozvíjí navíc své sociální dovednosti.

 

Projekt Pěšky do školy přijede osobní účastni podpořit nizozemský velvyslanec Daan Huisinga

 

Nizozemí je bez diskuse evropskou velmocí číslo jedna v oblasti městské mobility a cyklistiky. Právě velvyslanec této země si klade za své hlavní cíle přivést městskou cyklodopravu z Nizozemska i k nám. Pilotní projekt vedení města Dobříše se zaměřením na městskou mobilitu Daana Huisinga nadchl natolik, že v Dobříši hodlá strávit celý den.

 

„Tento pilotní projekt je skvělou příležitostí otevřít veřejnou diskuzi o tom, jak vytvářet města, která budou pro děti příjemná. V Nizozemsku mají děti neobvyklou svobodu pohybu, což je způsobeno také tím, že mají bezpečné cyklostezky, díky kterým se mohou bez obav pohybovat po městě. Tato svoboda a bezpečí přispívají k tomu, že jsou nizozemské děti považovány za nejšťastnější na světě,“ uvedl před návštěvou Dobříše velvyslanec z Nizozemska.

 

Kromě toho, že bude v úterý 25. dubna pan Daan Huisinga sledovat průběh projektu přímo před školami v daném ranním čase, navštíví také žáky 2. ZŠ Dobříš přímo ve škole, pohovoří se studenty dobříšského gymnázia a mimo jiné navštíví zámek i Památník Karla Čapka ve Staré Huti. K přesouvání mezi svými plánovanými návštěvami v Dobříši hodlá nizozemský velvyslanec využít své oblíbené jízdní kolo. 

 

Projekt Pěšky do školy přijede na Dobříš podpořit velvyslanec Nizozemska

Přečtěte si také

Dobříš chce ochránit děti na cestě do školy. Pomoci má školní ulice

21. 03. 2023 | Komplex dvou základních škol a gymnázia v centru Dobříše ve Středočeském kraji navštěvuje denně kolem 2 000 školáků a studentů. Třetinu z nich přivážejí rodiče automobily. To znamená, že v areálu se před začátkem vyučování otočí kolem 300-500 aut. To vytváří samozřejmě... číst dále
Dobříš chce ochránit děti na cestě do školy. Pomoci má školní ulice

Stručné představení města Dobříš

Všechny novinky města Dobříš

Modul: Novinky