Kraj Vysočina investuje do cykloturistiky a udržitelného rozvoje

24. 07. 2023

V Pelhřimově byla dokončena výstavba nové cyklostezky, která je součástí projektu revitalizace oblíbeného rybníku Stráž jako nového volnočasového areálu. Část nové cyklostezky bude sloužit jako součást místní bezpečné cyklotrasy a navazuje na cyklostezku z centra města do Starého Pelhřimova s budoucím napojením nedalekého průmyslového areálu. Tato stavba byla financována z evropských zdrojů a dále spolufinancována i finančními prostředky z programu Fondu Vysočiny pro cyklodopravu a cykloturistiku ve výši 3 miliony korun. Současně probíhá výstavba další pelhřimovské cyklostezky v délce cca 2,5 km, jejíž cílem je nabídnout cyklistům alternativní trasu k frekventované silnici II/112 směrem na blízký Rynárec. Projekt je v jednotlivých navazujících úsecích financován především z národních a evropských zdrojů a opět dále kofinancován z krajských prostředků, finanční podpora zde činí 2,2 milionu korun.

Kraj Vysočina má již od roku 2015 program na podporu cyklodopravy a cykloturistiky, během let 2015 až 2023 podpořil více než 200 projektů obcí a dalších subjektů s celkovou částkou 87 milionů korun. Tato podpora směřuje do tří oblastí: přípravy cyklostezek a bezpečných cyklotras, spolufinancování oprav komunikací v rámci cyklotras a výstavby nových cyklostezek, a podpora terénní cyklistiky včetně výstavby pumptrackových areálů a singletrailových tras.

Cyklostezky a bezpečné trasy jsou důležité nejen pro cestovní ruch a rekreaci, ale také umožňují bezpečné cestování do práce nebo do školy jako alternativu k motorizované dopravě. V současnosti se pracuje na propojení Kostelce, Třeště a Hodic, což vytvoří souvislou bezpečnou cyklotrasu a alternativu k frekventované silnici II/406. Postupně se realizuje i navazující propojení na Telč a plánuje trasování dále přes jihočeské Dačice s napojením ve Slavonicích na rakouskou cyklostezkou Thayrunde. Cílem je optimalizovat vedení páteřní cyklotrasy č. 16 pro cykloturisty, rekreanty ale lokálně i místní dojížďku do práce nebo do školy. V roce 2023 se dokončí také 3 km dlouhá cyklostezka spojující Svratku a Herálec, která respektuje přísné podmínky CHKO a bude opět bezpečnou alternativou k silnici II. třídy.

Kraj dále podporuje také „adrenalinovou“ cyklistiku prostřednictvím financování pumptrackových areálů a revitalizace trailů v různých lokalitách. Díky krajské podpoře vzniklo na Vysočině již 5 nových pumptrackových areálů, další jsou v realizaci a probíhá také revitalizace trailů v oblíbené destinaci příznivců MTB a dějišti světového poháru XC, Novém Městě na Moravě v areálu Vysočina Areny.



Zdroj: Tisková zpráva Kraje Vysočina

Více informací Petr Stejskal, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
     Krajský úřad Kraje Vysočina
     e-mail: tisk@kr-vysocina.cz

  

Kraj Vysočina investuje do cykloturistiky a udržitelného rozvoje

Přečtěte si také

Kraj Vysočina představil dotační programy Fondu Vysočiny na rok 2024

18. 12. 2023 | Pro žadatele je v příštím roce připraveno více než 860 milionů korun Ve čtvrtek 14. prosince 2023 se v sídle Kraje Vysočina uskutečnil další ročník už tradiční konference věnované problematice krajské dotační politiky a možnostem podpory z programů Fondu Vysočiny. „Žadatelé... číst dále
Kraj Vysočina představil dotační programy Fondu Vysočiny na rok 2024

Stručné představení města Kraj Vysočina

Všechny novinky města Kraj Vysočina

Modul: Novinky