Výstava CityChangers začíná cestu po českých městech

20. 09. 2020

Nová výstava v podobě parkletu byla otevřena ve středočeských Říčanech. Parklety – mobilní malá veřejná prostranství určená k odpočinku či setkávání s přáteli – mají za úkol zahájit diskusi o využití veřejného prostoru ve městech. Výstava se do konce roku zastaví v dalších českých městech. 

 

Říčany využijí výstavu pro dialog s občany na téma revitalizace Masarykova náměstí. Výstava tu byla instalovaná u příležitosti Evropského týdne mobility.

Instalace výstavy ukazuje, kolik možností nabízí plocha o velikosti jednoho parkovacího místa. Pracovní plocha, místo pro schůzky či klidné posezení, parkovací místo pro kolo či koloběžku, zvýšení zelené plochy a příjemné klima, nebo jen zastavení se a zamyšlení – to vše představuje parklet na ploše 2 x 5,25 metrů. Jeho součástí je zábradlí s potiskem dotvářejícím atmosféru.

Mobilní výstava vznikla v rámci projektu MOBILMAN - Humanitní rozměr plánů udržitelné městské a regionální mobility za finanční podpory TAČR (TL02000400), na kterém se podílejí tři univerzity (FD ČVUT v Praze, Univerzita Pardubice a VŠE v Praze) ve spolupráci se spolkem Partnerství pro městskou mobilitu.

 

Fakta a čísla o dopravě

Parkovat a jezdit potřebujeme, centra měst jsou ale v současné době pod velkým tlakem. Výstava proto nabízí mimo jiné zamyšlení nad negativními efekty dopravy, které představují palčivé téma pro většinu českých i evropských měst. Doprava souvisí s hospodářským růstem, zároveň přináší řadu důsledků. Česká ekonomika patří mezi energeticky a uhlíkově nejnáročnější země OECD a populace ČR je vystavena vysokým úrovním znečištění ovzduší.[1] Míra úmrtnosti v důsledku znečištění vnějšího ovzduší je ve srovnání s průměrem OECD téměř dvojnásobná. Odhaduje se, že náklady s tím spojené odpovídaly v roce 2016 hodnotě 6 % HDP. Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) zemře v ČR 5x více lidí na znečištění ovzduší než vlivem dopravních nehod[2].

 

CityChangers spojují města a místní komunity

Podobné problémy tak řeší prakticky všechna města. Proto je důležité sdílet zkušenosti a řešení a dostat tyto otázky do povědomí nejen veřejnosti odborné, ale i laické.

Napomáhá tomu iniciativa CityChangers, která vznikla mezi členy spolku Partnerství pro městskou mobilitu. Cílem je propojit města a občanské iniciativy a otevřít otázky typu: V jakém městě chceme žít? Co je budoucností našich měst v kontextu globalizace, klimatických změn apod.? Výstava tak pracuje nejen s technickými daty, ale především s lidským rozměrem, který zná každý, tedy s velikostí jednoho parkovacího místa.

Využít tuto příležitost můžeme právě dnes, kdy probíhá Evropský týden mobility a Evropský týden udržitelného rozvoje.

 

Více na https://citychangers.eu/

[1] Zpráva OECD: https://www.dobramesta.cz/aktuality/780/oecd-jak-zlepsit-zivotni-prostredi-v-cesku

[2] WHO: World Health Statistics 2018, Monitoring health for the SDG 

 

Foto: Michal Vítek

Výstava CityChangers začíná cestu po českých městech

Přečtěte si také

Říčanské náměstí má být jedno velké parkoviště – opravdu?

04. 10. 2020 | Parklet v Říčanech odstartoval diskusi na téma revitalizace náměstí. Stalo se tak u příležitosti Evropského týdne mobility. Akce odstartovala v Senátu ČR setkáním jeho předsedy Miloše Vystrčila se zástupci iniciativy CityChangers. V Říčanech pak akce pokračovala diskusí na... číst dále
Říčanské náměstí má být jedno velké parkoviště – opravdu?

V Říčanech dostanou zaměstnanci města příspěvek na elektrokola

17. 02. 2020 | Elektrokola jako služební vozidla. Říčany jsou dalším městem, které chce jít příkladem. Zastupitelstvo města schválilo, že zaměstnanci města mohou dostat až 75 % příspěvek na nákup elektrokola nebo koloběžky s elektropohonem. Pořízení takového dopravního prostředku se ale... číst dále
V Říčanech dostanou zaměstnanci města příspěvek na elektrokola

Říčany (nejen) pro děti

10. 12. 2019 | Říčany leží v těsné blízkosti Prahy, zachovávají si ale svoji místní kulturu. K ní patří mimo jiné i důraz na kvalitu života, komunitní aktivity a sportovní činnost. Dnes přinášíme tipy na dvě nenáročná opatření, která měla v poslední době dobrý ohlas. Prvním z nich... číst dále
Říčany (nejen) pro děti

Stručné představení města Říčany

Všechny novinky města Říčany

Modul: Novinky