Říčanské náměstí má být jedno velké parkoviště – opravdu?

04. 10. 2020

Parklet v Říčanech odstartoval diskusi na téma revitalizace náměstí. Stalo se tak u příležitosti Evropského týdne mobility. Akce odstartovala v Senátu ČR setkáním jeho předsedy Miloše Vystrčila se zástupci iniciativy CityChangers. V Říčanech pak akce pokračovala diskusí na téma udržitelná mobilita. Kromě parkletu byl představen projekt Uniqway studentský carsharing nebo nákladní jízdní kola. Výstava poputuje i do dalších měst ČR.

V Říčanech se letos otevřela cyklostezka z pražských Kolovrat do Mnichovic, mohlo by se zdát, že to bude stěžejní akce v rámci Evropského týdne mobility. Říčanská radnice však hledí dál a v rámci startu celostátní kampaně ETM otevřela diskusi na téma revitalizace náměstí. Symbolicky právě na vestavěném sezení, které zabralo jedno parkovací místo před místní pizzerií. Gesto, které, jak už víme, rozpoutává diskusi ohledně využití veřejného prostoru.

„Jedná se o dočasnou instalaci, která se bude stěhovat do dalších měst. Naše plány jsou ambicióznější a nespočívají v rušení parkovacích míst před poštou. V rámci přípravy revitalizace Masarykova náměstí chceme kromě nových povrchů, vodních prvků, zeleně či míst pro předzahrádky prověřit i možnost podzemních garáží pod hlavní plochou. Nejen vhodnou organizaci parkování a průjezdu nám navrhnou odborníci a urbanisté v rámci architektonické soutěže po předchozí diskusi s občany. Funkční, ale též příjemné a bezpečné prostředí pomůže obchůdkům, službám, restauracím. Náměstí se pak znovu stane přirozeným centrem Říčan,“ přibližuje plány radnice místostarosta David Michalička (Klidné město). 

O tom, že říčanské náměstí změnu potřebuje, svědčí mnohé ohlasy obyvatel v rámci debat, které u parkletu proběhly. Představena byla i další řešení, která mohou přispět k udržitelné dopravě, jako projekt sdílených aut pro studenty vysokých škol nebo nákladní jízdní kola pro zásobování obchodů. Všechny tyto projekty a další příklady dobré praxe ukazují, že změna je možná, když je pro ni podpora a odvaha radnic. Důležité přitom je najít správnou rovnováhu. Právě proto musí probíhat veřejná debata o budoucí podobě říčanského náměstí se všemi zúčastněnými, tedy rezidenty, obchodníky, žáky školy, uživateli a ostatními obyvateli města.

Má náměstí sloužit primárně automobilům, protože ty vozí klienty k obchodům a službám? Má být náměstí pohodlnější pro jízdu školáků na koloběžkách a podpatky dam? Má zde být i místo na dětské hry? A co návštěvníci, kteří chtějí veřejný prostor využívat ke společným setkáváním a posezením v restauracích, mají prostor a příležitost? Je naše náměstí přívětivé pro všechny jeho uživatele? Co ponechat a co změnit? Co na náměstí chybí? Je to i otázka pro vás. Přemýšlejte, již brzy se vás zeptáme.

Doprava je jedním z nejpalčivějších témat většiny evropských měst. Mnohá z nich řeší obdobné problémy a mají již zkušenosti a výsledky. Je důležité tyto zkušenosti a řešení sdílet a dostat do povědomí nejen veřejnosti odborné, ale i laické. Napomáhá tomu iniciativa CityChangers, která vznikla mezi členy spolku Partnerství pro městskou mobilitu. Říčany se jako člen spolku zapojily do této iniciativy a sdílejí spolu s ostatními příklady dobré praxe, jako je například řešení ulice Školní před školou u Říčanského lesa nebo již zmíněná cyklostezka.

Mobilní výstava – parklet - vznikla v rámci projektu MOBILMAN - Humanitní rozměr plánů udržitelné městské a regionální mobility za finanční podpory TAČR (TL02000400), na kterém se podílejí tři univerzity (FD ČVUT v Praze, Univerzita Pardubice a VŠE v Praze) ve spolupráci se spolkem Partnerství pro městskou mobilitu.

Mnohé další příběhy se dočtete na www.citychangers.eu.

Text: Kateřina Lauerová, tisková zpráva města Říčany

Foto: archiv města Říčany

Říčanské náměstí má být jedno velké parkoviště – opravdu?

Přečtěte si také

Výstava CityChangers začíná cestu po českých městech

20. 09. 2020 | Nová výstava v podobě parkletu byla otevřena ve středočeských Říčanech. Parklety – mobilní malá veřejná prostranství určená k odpočinku či setkávání s přáteli – mají za úkol zahájit diskusi o využití veřejného prostoru ve městech. Výstava se do konce roku zastaví... číst dále
Výstava CityChangers začíná cestu po českých městech

V Říčanech dostanou zaměstnanci města příspěvek na elektrokola

17. 02. 2020 | Elektrokola jako služební vozidla. Říčany jsou dalším městem, které chce jít příkladem. Zastupitelstvo města schválilo, že zaměstnanci města mohou dostat až 75 % příspěvek na nákup elektrokola nebo koloběžky s elektropohonem. Pořízení takového dopravního prostředku se ale... číst dále
V Říčanech dostanou zaměstnanci města příspěvek na elektrokola

Říčany (nejen) pro děti

10. 12. 2019 | Říčany leží v těsné blízkosti Prahy, zachovávají si ale svoji místní kulturu. K ní patří mimo jiné i důraz na kvalitu života, komunitní aktivity a sportovní činnost. Dnes přinášíme tipy na dvě nenáročná opatření, která měla v poslední době dobrý ohlas. Prvním z nich... číst dále
Říčany (nejen) pro děti

Stručné představení města Říčany

Všechny novinky města Říčany

Modul: Novinky