Workshop: Evropský týden mobility 2021 se blíží

29. 07. 2021

Evropský týden mobility proběhne již tradičně v termínu 16. až 22. září, představí přitom řadu akcí na podporu udržitelné mobility ve městech po celé Evropě. Seminář organizovaný slovenskou Agenturou životního prostředí shrnul zkušenosti z uplynulých 20 let a nabídl možnost pro sdílení  inspirace se zvláštním zaměřením na slovenská a česká města.

 

 

„Města napříč Evropou mění svůj pohled na dopravu a mobilitu,“ uvedl celý seminář Juan Caballero z mezinárodní organizace Eurocities, který vystoupil jménem Evropské komise.  „Letos se koná týden už podvacáté, na oslavu kulatého výročí proto připravujeme celou řadu speciálních akcí,“ doplnil evropský koordinátor akce.  Pořádající Evropská komise tak například otevře muzeum, které shrne zkušenosti z posledních 20 let a představí města, která si vysloužila ocenění za inovativní přístup.

 

Říčany, Jičín, Praha, Plzeň, Jihlava, Otrokovice nebo Litomyšl. Z celého Česka jen několik příkladů měst, která se neomezují jen na jeden týden v roce, ale pracují v oblasti mobility dlouhodobě. Jaroslav Martinek ze spolku Partnerství pro městskou mobilitu představil příklady z českých měst, která pod hlavičkou iniciativy CityChangers budují opatření ke spokojenějšímu životu ve městech. Nejde jen o dopravu, ale i o vytváření veřejných prostor, která jsou bezpečná a podporují setkávání lidí. Jak uvedla Andrea Štulajterová, která koordinuje Evropský týden mobility na Slovensku, hlavním cílem semináře bylo právě najít inspiraci mezi městy navzájem. I když dobrá praxe existuje a města mohou najít řadu inspirací třeba i v příručce pro letošní rok, přesto každý rok vznikají nové tvořivé nápady. Příkladem může být Bratislava, která v loňském roce vyhlásila soutěž pro děti o předplatné na veřejnou dopravu. Dospělí zase k ročnímu kuponu mohli dostat další výhody, jako je třeba vstupné do městských objektů. Přednášející doplnil také Milan Veterník ze společnosti OMS Intelligence Solutions, který představil možnosti chytrých řešení pro správu města. V České republice s nimi má zkušenost například Třebíč, jednání probíhá s dalšími městy.

Poslechněte si záznam z workshopu, zápis je ke stažení zde. Workshop byl simultánně tlumočený, k dispozici je originální stopa (v anglickém a slovenském jazyce).

 

Téma akce EVROPSKÝTÝDENMOBILITY pro rok 2021 je „Bezpečně a zdravě udržitelnou dopravou“. Volba tématu pro tento rok má poukázat na útrapy, jež zasáhly Evropu – a celý svět – pod vlivem pandemie COVID-19. Také se zamýšlí nad příležitostmi ke změně vyplývající z této zdravotní krize pro celou Evropu. 

Více si můžete přečíst ve speciálním vydání zpravodaje, který dostali všichni členové našeho spolku. Chcete jej také dostávat? Stačí se registrovat zde.

 

Workshop: Evropský týden mobility 2021 se blíží
Modul: Novinky