CYKLOVIZE 2030 byla představena na cyklokonferenci

29. 09. 2023

Ústecký kraj, Partnerství o.p.s., Partnerství pro městskou mobilitu, z.s. byly pořadatelé mezinárodní cyklokonference Cykloturistika a Labská stezka 2023, která proběhla ve dnech 26. - 27. 9. 2023 v Litoměřicích. Spolek Partnerství pro městskou mobilitu, z.s.  prezentoval téma CYKLOVIZE 2030, bezpečné cyklistické infrastruktury. Informace v písemné podobné jsou dostupné na webové stránce https://www.stavbycyklo.cz/.

Samotná prezentace se kromě obecných informací zaměřila také na představení dvou nadcházejících akcí, které se výrazným způsobem dotýkají cyklistické dopravy.

První je Světový silniční kongres, který se v Praze koná ve dnech 2. – 6. 2023 v Praze. Hned první den se v odpoledním bloku věnuje cyklistice, a to i za účasti ministra dopravy Ing. Martina Kupky, který bude jedním z diskutujících. Bude se diskutovat o tom, jaká opatření se obecně přijímají na podporu cyklistické dopravy, jak zajistit synergie v rámci konceptu mikromobility a s ostatními druhy dopravy. Jízdní kola se také stala nedílnou součástí logistických dodavatelských řetězců a přispívají k udržitelnější nákladní dopravě. Je proto nutné zvažovat i nová doporučení k vytvoření podmínek pro využívání cyklistické nákladní dopravy. Jednotlivé delegace na Světovém silničním kongresu budou mít za úkol rozpracovat daná témata v národním kontextu. Proto bude zajímavé sledovat příspěvek ministra dopravy.

První zkušenosti z tohoto Světového silničního kongresu byly již uplatněné v této prezentaci. Vycházelo se totiž z článku, který je oficiálně ke stažení na webu Světové silniční konference a PIARC. Rozhodně za pozornost stojí, že cyklistická doprava je propojována s cíli udržitelného rozvoje, což by se česká společnost měla neustále připomínat (https://unric.org/en/cycling-for-the-global-goals/ a https://unric.org/en/sustainable-development-goals-cycling/).

Prezentace rovněž rozvedla jednotlivá témata, aby se připomnělo, jak je na tom Česká republika. V prezentaci byla také připomenuta slova ministra dopravy, které řekl na adresu podpory cyklistické dopravy na mezinárodní konferenci CityChangers dne 17. 5. 2022.

Každopádně ještě důležitější akcí je svolání Komise pro rozvoj cyklistické dopravy na 15. 11. 2023 na Ministerstvo dopravy, kdy by měly být projednány možnosti dalšího rozvoje cyklistické dopravy. Proto součástí prezentace je i popis problémů, které má Česká republika při podpoře cyklistické dopravy. Tento seznam je v prezentaci na snímcích 26 – 32, 48 a 50 - 54.

Přítomní dostali za úkol se na tento seznam v příštím týdnu podívat, připomínkovat ho, případně jej ještě rozšířit o popis dalšího problému. I z tohoto důvodu je tato prezentace volně ke stažení i přes úschovnu po určitou dobu.Prezentace je ke stažení zde.

V příloze je verze v pdf a také článek o CYKLOVIZI2030, který vznikl na základě společné porady krajů ve dnech 27. – 28. 2. 2023. Aspoň je možné porovnat, co se povedlo již naplnit a co naopak nikoliv.

 

CYKLOVIZE 2030 byla představena na cyklokonferenci
Modul: Novinky