Závěry ze semináře ČPA s názvem Moderní parkovací dům od A do Z.

06. 11. 2019

Koncem října se uskutečnil seminář ČPA s názvem Moderní parkovací dům od A do Z. Níže přinášíme zprávu České parkovací asociace, z.s., partnera Akademie městské mobility.

Seminář byl uspořádán tradičně v Praze, a to v Autoklubu ČR. Celou tiskovou zprávu naleznete v příloze, níže jsou však shrnuty nejzásadnější přínosy:

  • Hlavní město Praha získalo druhé místo v soutěži EPA Awards o nejlepší projekt organizace parkování v uličním prostoru na kongresu Evropské parkovací asociace. Soutěž vyhrálo město Londýn, a to díky rozlišování ceny parkovného podle emisní třídy vozidel.
  • Klíčovým tématem v dopravě je parkování a jeho digitalizace.
  • Důsledně jsme si prodiskutovali myšlenky, jejichž shrnutí naleznete v článku Lepší parkování Petera Bednára. České právní ovšem na tyto moderní přístupy kvalitně připraveno není.
  • Škoda Auto DigiLab představila svoji vizi mobility pro budoucnost nejen českých měst, kterou již realizuje – sdílení elektrických skútrů, doručování z e-shopu do kufrů vozidel, aplikace v rámci MaaS apod.
  • Dalším tématem byla důležitost kvalitních mapových podkladů pro mobilitu - tzv. Big Data. Navigace v mobilním telefonu nebo vozidle Vás již dnes dokáže ukázat cestu i v krytém parkovišti.
  • Vskutku smart-city řešení – evergreenem českých, ale především zahraničních turistů je Český Krumlov, který se proto již dlouhá léta trápil s nápory turistů a jejich autobusů. Řešením se stalo rozložení příjezdů turistických autobusů v průběhu dne – nikoliv živelné cílení do jedné „špičky".
  • Diskutovalo se i o nástrojích proti tzv. parkovacím podvodníkům, aneb „zdymadla" nejsou fenoménem pouze na vodních toků.


Štítky: Parkovací politika (Dobrá praxe, tag29)

Tisková zpráva

tiskova-zprava-seminar-2019-CPA.pdf (262 kB)
Aktuality