„Tak, jdeme na to“: Proč požadujeme stavební normy, které zohledňují především zranitelné účastníky dopravy

02. 12. 2019

Skvělý článek ze serveru SUSTRANS. Další inspirace pro český neziskový sektor. Ano, dělá se toho hodně, ale vždy je dobré čerpat a inspirovat se od "sousedů".

Originální článek:

„Tak, jdeme na to“: Proč požadujeme stavební normy, které zohledňují především zranitelné účastníky dopravy

„No tak, jdeme na to!“

Tahle slova jsem mumlal ke svému ročnímu dítěti, když jsem tlačil kočárek přes cestu před naším domem.

Drsná realita, když musíte přes ulici s kočárkem utíkat! Donutilo mě to trochu popřemýšlet o problémech, kterým jako čerstvý rodič čelím na procházkách v naší čtvrti.

A nejde jen o nedostatek bezpečných přechodů a snížených obrubníků (poměrně rychle si s kočárkem osvojíte techniku „couvnout, nadzvednout, naklonit a zhoupnout“). Nejde ani tak o to, že často musíte jít uprostřed cesty, protože chodníky na obou stranách blokují zaparkovaná auta. Jde především o ten pocit, že tady nejste vítáni, v lepším případě že nikoho nezajímáte.

Cesta do místního obchodu pro mléko nebo sunar by pro nikoho neměla být tak nepříjemná.

Zrovna minulý týden se mi rukojeť kočárku zarazila do břicha kvůli špatně udělanému obrubníku. Bojoval jsem s přerůstající vegetací a nějak se mi podařilo udělat fantastický manévr „na chodník, na silnici“, abych se vyhnul skupině dělníků, kteří instalovali kabely k vysokorychlostnímu internetu.

Když k tomu přidáte rozpadající se chodníky a jejich nerovný terén, tak si často připadáte jako účastník olympijských her v akrobatickém sjezdu.

Jezdit po městě s kočárkem není nijak příjemný zážitek.

Sdílím zde svou zkušenost poměrně odlehčeným způsobem, ale je nás hodně, kdo čelíme podobným problémům, a někteří z nás dokonce i větším.

Je pak překvapením, že si lidé ve víc než polovině případů krátkých cest (do 3 km) vyberou jako dopravní prostředek auto?

Co děláme, abychom pomohli

Sustrans v Birminghamu spolupracuje na řešení problémů s místní komunitou. V rámci projektu Age-Friendly Tyburn byl proveden audit na zjišťování problémů a hledání řešení.

Tato komunitní iniciativa umožňuje místnímu obyvatelstvu, aby díky svým poznatkům a názorům přispěli k lepší průchodnosti a průjezdnosti ve své čtvrti pro všechny věkové skupiny. Naše komunitní projekty jsou většinou velmi populární a často se v nich opakují podobná témata. Lidé prostě chtějí, aby jejich čtvrť byla klidnější a bezpečnější. Chtějí prostor vhodný pro hry, běh, jízdu na kole nebo koloběžce, prostor, kde si mohou popovídat.

Tohle všechno může nastat, pokud začneme řádně a trvale zohledňovat potřeby nejzranitelnějších účastníků dopravního provozu.

A právě proto jsme vypracovali náš manifest pro všeobecné volby.

Požadujeme, aby byly vypracovány a prosazovány pokyny pro inkluzivní a přístupnou infrastrukturu a vybavení pro chodce a cyklisty.

Musíme se zavázat k tomu, aby naše ulice, naše infrastruktura vyhovovala každému uživateli a chránila ty nejzranitelnější.

Read our General Election Manifesto

 

https://www.sustrans.org.uk/our-blog/opinion/2019/november/come-on-let-s-dash-for-it-why-we-are-calling-for-design-standards-that-prioritise-our-most-vulnerable-road-users/


Štítky: Zapojování veřejnosti (Role města, tag6), Nehodovost a bezpečnost (Fakta a čísla, tag13)

Aktuality