Vzniká pracovní skupina pro novou českou metodiku SUMP 2.0

30. 03. 2020

V roce 2020 se aktualizuje metodika Plánů udržitelné městské mobility, tzv. SUMP 2.0.  Chcete být při tom?

 

Co znamená SUMP 2.0

Naším cílem je zpracovat novou českou metodiku Plánů udržitelné městské mobility. Základem jsou průběžné konzultace k jednotlivým kapitolám aktualizované evropské metodiky SUMP 2.0., ze kterých si vytvoříme ryze českou verzi. Ta vznikne jako výsledek participace s vámi, s politiky, úředníky, odborníky a širokou veřejnosti. Participaci můžeme nazvat také vzájemným vzdělávacím programem, kde jsme my všichni jak učitelé, tak i žáci. Vycházíme z faktu, že většina z nás se již s problematikou potkala.

Z tohoto důvodu byl vytvořen webový portál Akademie městské mobility, kde budou průběžně zveřejňovány nejen jednotlivé lekce, ale kde najdete všechny relevantní informace k připravované metodice SUMP 2.0. 

 

Pracovní skupina

Pro zájemce jsme vytvořili speciální pracovní skupinu, v rámci které se budou konzultovat zejména problematické otázky.

Činnost pracovní skupiny lze popsat následujícím způsobem:

  1. Ke každé kapitole vydáme lekci, kterou následně zveřejníme na webu akademiemobility.cz, do sekce SUMP 2.0.
  2. Lekci zašleme členům pracovní skupiny, zpětnou vazbu promítneme zpětně do příslušné kapitoly. Zároveň lekci budeme sdílet na sociálních sítích.

Pokud vás myšlenka oslovila a chcete se intenzivněji spolupodílet na tvorbě metodiky, pak vyplňte registrační formulář.

Celkem bude zpracováno 20 lekcí v této struktuře:

  

Ale co si od SUMP 2.0 slibovat?

Změny oproti první verzi nejsou výrazné - nová evropská metodika spíše připomíná důležitost určitých principů. Z celého procesu musí být zřejmé, že se nejedná jen o dopravu a parkování, ale o náš životní styl, který se projevuje i naším pohybem. Vycházíme z evropské metodiky, která je sice zpracovávána pro větší aglomerace, ale to neznamená, že tuto metodiku nemůžeme přizpůsobit na naše menší města. Vidíme, že vůle a touha změnit prostor kolem sebe k lepšímu nemusí být nařízena zákonem nebo metodikou. Existují i menší města, která si chtějí zpracovat plán mobility jako užitečný nástroj dalšího rozvoje. Pro ně bude metodika spíše průvodcem než závaznou šablonou. Hodně se vás proto při tvorbě tohoto dokumentu budeme ptát a danou metodiku si vytvoříme zespodu, bude naše a budeme jí důvěřovat.

Při komentářích jednotlivých kapitol tedy především potřebujeme popis praktického dopadu do českého prostředí a samozřejmě o popis konkrétních příkladů. Členové pracovní skupiny budou přednostně přizváni k dalším výukovým programům – k dosavadním lekcím budeme pořádat pravidelně webináře, dále připravujeme opět letní školu a na podzim k metodice proběhne i konference.

 

Na zprávy od Vás se těší zástupci Partnerství pro městskou mobilitu:

  • Jaroslav Martinek, tel. 602 503 617, e-mail: jarda@dobramesta.cz
  • Jitka Vrtalová, tel. 603 432 172, e-mail: jitka@dobramesta.cz
Vzniká pracovní skupina pro novou českou metodiku SUMP 2.0
Modul: Novinky