Zpráva z webináře na téma komunikace a změn dopravního chování

01. 06. 2020

Dne 29. 5. 2020 proběhl webinář s názvem „Jak na sílu zvyku: Změna v 7 krocích“. Na žádost svých členů ho připravil spolek Partnerství pro městskou mobilitu. Dvouhodinovým setkáním pak účastníky provedli Jaroslav Martinek a Jitka Vrtalová. 

Základní prezentace shrnula závěry 13 evropských projektů, které měly všechny stejný cíl - motivovat občany měst k udržitelnějším způsobům dopravy. Uzavřené projekty doplnil také jeden, který aktuálně probíhá. Se zástupci rakouského sdružení FGM-AMOR jsme se v Česku setkali například na loňské konferenci v Milevsku, kde představili výstupy projektu Metamorphosis na semináři "Proměna ulic s důrazem na děti". Méně se už ale ví, že dočasná změna dopravního režimu byla často v tomto projektu spouštěcím bodem, který nastartoval komunikaci o hodnotě veřejného prostoru, bezpečnosti a hledání rovnováhy mezi zájmy jednotlivých uživatel.  

Webinář představil sedm kroků, které absolvoval každý úspěšný projekt zaměřený na změnu dopravního chování:

  • KROK 1: DEFINUJTE ROZSAH, CELKOVÉ CÍLE A ÚKOLY
  • KROK 2: SHROMAŽĎUJTE VÝCHOZÍ ÚDAJE
  • KROK 3: DEFINUJTE CÍLOVÉ SKUPINY
  • KROK 4: KONKRÉTNÍ AKTIVITY, SLUŽBY MOBILITY
  • KROK 5: INDIKÁTORY
  • KROK 6: MONITORING SAMOTNÉ AKCE
  • KROK 7: VYHODNOCENÍ

 Teoretický základ doplnilo několik příkladů úspěšných kampaní z Mnichova, Vídně, Londýna či Grazu. Všechny spojovala ještě jedna společná podmínka. Tou byla jasná vize vycházející z nadřazeného strategického dokumentu. Stejně tak i u nás existuje řada užitečných strategických materiálů. Možná stačí je pouze vyhledat a popřemýšlet o jejich "překladu" do jazyka, který bude srozumitelný všem. 

 

 

Diskusi v průběhu i po skončení webináře lze shrnout do otázky "Jak využít příklady zahraniční praxe u nás, jak je dostat do českého prostředí?" K tomu směřuje česká kampaň CityChangers.

 

CityChangers spojuje udržitelnost, prosperitu a kvalitu života

Co je CityChangers? „Jedná se o platformu občanů, kterou netvoří jen politici a úředníci, ale především aktivní lidé v místních komunitách, které bychom rádi navzájem propojili. Spojovacím článkem je řešení dopravy a mobility,“ říká Jitka Vrtalová z Partnerství pro městskou mobilitu. 

Chceme společně oslavit Evropský týden mobility (16.–22. září 2020). Každý se proto může připojit k výzvě CityChangers 2030 a podělit se o zajímavé příklady ze svého okolí – toho, co se povedlo, nebo co byste naopak rádi chtěli změnit.
Pro zájemce je připraven manuál. Pravidelně vychází také zpravodaj CityChangers, který dostávají všichni signatáři výzvy. Poslední číslo je k přečtení zde.

 

Zpětná vazba od účastníků semináře 

Diskuse se točila také o tom, jak vnímají účastníci semináře značku a obsah kampaně CityChangers. Výsledkem pak byla řada asociací, mimo jiné: 

 

„CityChangers - vnímám jako lidi, kteří drží vizi, mají ji jasnou, strhávají pro ní další lidi a do změn se snaží aktivně zapojovat, ať už v institucích, politice, zodpovědného podnikání s kompatibilní vizí a respektem k veřejnému prostoru.“

 

„Lidé, kteří jsou nositeli změn.“

 

„Je to revoluce, která nás nakopne k otevření byrokratických změn.“

 

„Vidím v tom výzvu – pojďme měnit naše města z míst jen na přespání na místa pro život.“

 

„Největší šanci měnit věci k lepšímu a zapalovat ostatní mají politici.“

Oficiální stránky: www.citychangers.eu
Videozáznam z webináře: https://youtu.be/50jSCkxzxGs

  

Zpráva z webináře na téma komunikace a změn dopravního chování
Modul: Novinky